KÜLFÖLD

Éhbérért dolgozik egy magyar család Erdélyben. Kamu vagy valóság?

A román sajtó fel van háborodva, az érintettek félnek. A hivatal tovább vizsgálódik egy angol lapban megjelent riport miatt.
  • Szerző: SZM

Nagykároly alig tíz kilométerre van a magyar határ túloldalán. A településen van a Kinder tojást gyártó Ferrero cég egyik gyára. Ezért sokan dolgoznak nekik otthonról, és darabokból összerakják a műanyag tojásokban lévő apró játékokat.

Itt jelent meg az egyik családnál a The Sun angol bulvárlap tudósítója. Azt mondta nekik, hogy Nagy-Britanniában nagyon drága ez az ajándék, ő pedig arra kíváncsi, hogy hol is készítik. A gyanútlan házaspárnak állítólag megígérte, segíteni fog a családnak Angliába költözni.

A cikk attól vált felháborítóvá a román média számára, hogy a brit újságírók szerint

„a szegény romániai családok”, akiknek otthonába szállítják a játékalkatrészeket tartalmazó zsákokat, napi 13 órát is dolgoznak, cserébe ezer összeszerelt tojásért mintegy 20 lejt kapnak, „a szülőknek gyakran segítő gyermekeknek” pedig napi 1 lej jár a munkáért.

„Ha a Ferrero vezetői tudnák, hogy mi zajlik Romániában, minden bizonnyal szívrohamot kapnának. Az alvállalkozók egy vagyont keresnek azzal, hogy rabszolgaként dolgoztatják az embereket” – idézte a The Sun a nagykárolyi gyárban dolgozó névtelen forrását.

Amint az látható a Digi24.ro oldalon közzétett eredeti The Sun videóban, Tímea azt mondta, hogy 6 – 8 órát dolgozik naponta és néha a nagyobbik gyereke valóban besegít neki.

Õ nem beszélt éhbérről, napi 13 órás munkáról és a gyermekének a kizsákmányolásáról – azt már csak a szenzáció kedvéért tette hozzá a The Sun.

Azt azért hozzátennénk, hogy Nagy-Britanniából nézve, a Tímeának kifizetett összeg, akár éhbérnek is tekinthető...

Forrás: Kronika.ro

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?