KÜLFÖLD

Egyre többen oltatnák be magukat a koronavírus ellen Ausztriában

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az osztrákoknak az a legfontosabb az oltásoknál, hogy hatékonyak és biztonságosak legyenek. Az elmúlt két hétben 10 százalékkal nőtt Ausztriában azok aránya, akik hajlandóak beadatni maguknak a koronavírus elleni vakcinát.
  • Szerző: WM

Egy november eleji felmérés szerint az osztrákok 46 százaléka válaszolt úgy, hogy beadatná magának a koronavírus elleni oltást. A vakcinákról érkezett pozitív hírek és a sógoroknál tapasztalható súlyos járványügyi helyzet hatására ez az arány mára 56 százalékra emelkedett. A válaszadók elsöprő többsége (81%) gondolja úgy, hogy a oltást nem szabad kötelezővé tenni.

A közvélemény-kutatás eredménye azt mutatja, hogy elsősorban az 50 év feletti férfiak és a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők adatnák be maguknak a vakcinát.

képünk illusztráció
Fotó: getty images

A Gallup Intézet vezetője, Andrea Fronaschütz úgy látja, hogy az osztrákok megértették, hogy csak a vakcinával lehet legyőzni a világjárványt. Az osztrák járványügyi számok ugyanis azt mutatják, hogy a szigorú szabályok sem voltak elegendőek ahhoz, hogy jelentős mértékben csökkenjen az új fertőzöttek és a halálozások száma. Szép számmal vannak azonban olyanok is, akik továbbra is szkeptikusak a koronavírus elleni oltásokkal.

A vakcinát elutasítók körében a legtöbben a mellékhatásoktól tartanak, de szintén sokan vélekednek úgy, hogy a hirtelen előállított oltások csupán a gyógyszergyártó cégek bevétel növekedését szolgálják. A tervek szerint a vakcina december közepétől lesznek elérhetőek az első európai polgárok számára.

A tömeges oltásokra a következő év elején lehet számítani. Az osztrák kormány egyébként feltehetően ingyenessé és szabadon választhatóvá teszi az oltást, és úgy számolnak, hogy az embernek kétszer kell majd magukat beoltatniuk.

És ezeket olvastad már?