KÜLFÖLD

Egyre több robot kap munkát a minimálbér-emelés miatt

Kétségbe ejtette többek között a pénztárosokat és az árufeltöltőket az új jóslat: 2020-ra a munkájukat már robotok végezhetik!
  • Szerző: KF

A brit Pénzügyi Tanulmányok Intézete szerint a minimálbér emelkedése fokozatosan ahhoz vezethet, hogy lassan olcsóbb lesz a rutinszerű munkákra robotokat vásárolni, mint az emberi munkaerőt megfizetni. Az Egyesült Királyságban áprilisban emelkedik a minimálbér, óránkénti 7,83 fontra (2730 forintra), viszont az intézet számításai szerint 2020-ra elérheti a 8,56 fontos (2980 forintos) küszöböt is, ha az elmúlt évek során tapasztalt növekedési tendencia folytatódik.

 

Eközben viszont a robottechnológia egyre jobban terjed, és egyes területeken az „okosrobotok” ára is annyira lemegy, hogy olcsóbb egy robotraktáros alkalmazása, mint egy emberé. A szakértők szerint azonban ennél több időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a robotok tényleg kiszorítsák a rutinszerű munkákból az embereket, kezdetben úgyis csak kiegészítő munkaköröket bíznak rájuk.

Seattle-ben azonban a múlt évben az Amazon már indított egy olyan üzletet, amelyben a feladatok egy részét robotok végzik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?