KÜLFÖLD

Egyre szigorúbb intézkedések Ázsiában és Ausztráliában a járvány miatt

Ázsiában és Ausztráliában is tovább terjed az új koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség, Ausztráliában két embernél több nem gyülekezhet, az időseket pedig önkéntes elkülönülésre kéri a kormány.
  • Szerző: Ripost

Ausztráliában lassult a fertőzés terjedésének üteme, a naponta észlelt új fertőzések száma csaknem fele a korábbinak. Ennek ellenére a kormány felszólította az embereket, hogy nyilvános helyen kettőnél többen ne tartózkodjanak együtt, és csak akkor hagyják el otthonukat, ha bevásárolniuk kell, munkába mennek vagy orvosi segítségre van szükségük. A 70 évnél idősebbeket pedig arra kérik, hogy egyáltalán ne mozduljanak ki otthonról. „Akinek nem kell házon kívül lennie, az legyen házon belül” – mondta Brendan Murphy ausztrál tiszti főorvos.
A korlátozó intézkedések betartatása az egyes államok hatásköre – emlékeztetett Scott Morrison miniszterelnök.
Az országban 3978 fertőzött van, 331-gyel több, mint szombaton. A betegségbe eddig 16 ember halt bele.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Sydney, 2020. március 27.
Nincsenek vásárlók a sydney-i Queen Victoria bevásárlóközpontban 2020. március 27-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére az ausztrál kormány szigorú intézkedéseket vezetett be, többek között bezáratott minden, nem létfontosságú létesítményt és üzletet. Ausztráliában 3166-an fertõzõdtek meg a vírussal, a halottak száma 13-ra emelkedett.
MTI/AAP/James Gourley

A fertőzöttek száma naponta 13-15 százalékkal emelkedik, és a tiszti főorvos szerint a társadalmi távolságtartásnak köszönhető, hogy a terjedés üteme csaknem a felére esett vissza. Morrison a bérelt lakásban élők kilakoltatását is megtiltotta, és 1,1 milliárd ausztrál dolláros csomagot jelentett be a legelesettebbek megsegítésére.
Új-Zélandon vasárnap halt meg az első áldozat a Covid-19 miatt, a fertőzöttek száma pedig 514.

Újdelhi, 2020. március 28.
Vidéki vendégmunkások buszokra várakoznak Újdelhiben 2020. március 28-án. India hatóságai buszokat küldtek a fõvárosba, hogy hazaszállítsák a vidékrõl származó, munka nélkül maradt embereket. Narendra Modi indiai miniszterelnök négy nappal ezelõtt rendelt el háromhetes országos házikarantént az 1,3 milliárd lakosú Indiában a koronavírus-világjárvány elleni harc jegyében. Az országban 887 fertõzöttje és 20 halálos áldozata van a koronavírusnak.
MTI/AP

Indiában Narendra Modi miniszterelnök vasárnap bocsánatot kért a szegényektől, mert a kedden 3 hétre kihirdetett korlátozások anyagi és emberi áldozatokat is tőlük követelnek a leginkább. Modit egyre több bírálat éri amiatt, hogy kormánya nem a szükséges megalapozottsággal hoz döntéseket a járvány kezelésére.
A szegények közül sokan nem tudnak ennivalót vásárolni, a munka nélkül maradt vendégmunkások pedig esetenként több száz kilométert kénytelenek gyalogolni, hogy hazatérhessenek, ráadásul a nagyvárosokból széthurcolhatják a fertőzést. Modi vasárnapi rádióbeszédében úgy érvelt, hogy nem volt más választása, és a meghozott intézkedéseknek köszönhetően India le fogja győzni a vírust.
Indiában eddig 979 esetet regisztráltak, a halottak száma pedig 25. A kormány a héten 22,6 milliárd dolláros segélycsomagot jelentett be, amellyel a szegények élelmezési gondjait is megpróbálják orvosolni.

Banda Aceh, 2020. március 27.
Rendõrségi vízágyúval permeteznek fertõtlenítõszert egy utcán az indonéziai Banda Acehben 2020. március 27-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében az indonéz hatóságok felszólították a lakosságot, hogy kerüljék el a nyilvános összejöveteleket, ideértve a vallási tevékenységeket is. Indonéziában 893-ra emelkedett a fertõzöttek száma, a járványban eddig 78-an veszítették életüket.
MTI/EPA/Hotli Simanjuntak

A világ legnépesebb muszlim országában, Indonéziában egyelőre nem korlátozzák az emberek mozgását, ezért orvosok, politikusok és emberi jogi szervezetek felszólították a kormányt, hogy hozzon szigorú intézkedéseket a járvány megfékezésének érdekében. Joko Widodo elnök hivatala erre egyelőre nem reagált. A környező országok, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld már mind bevezettek valamilyen korlátozást. Az indonéz orvosi kamara vezetője amellett érvelt, hogy szükség van társadalmi távolságtartásra, de kérdésnek tartja, hogy az indonézek kultúrája vagy fegyelme megfelelő-e ahhoz, hogy kötelező kijárási korlátozásokat lehessen elrendelni.
A világ negyedik legnépesebb országában eddig 112 halottról és 1285 fertőzöttről tudnak. A kormány egyik tagja pénteken arról beszélt, hogy készül a jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy a területi kormányzók korlátozzák az emberek mozgását, de egyelőre nem tudni, ez mikorra készül el, és milyen szigorú intézkedéseket tartalmaz.

Kuala Lumpur, 2020. március 18.
Utas egy Kuala Lumpur-i metrókocsiban a csúcsforgalom idején, 2020. március 18-án. Az új koronavírus járványa miatt a malajziai kormány két hétre részlegesen bezáratta az iskolákat, imahelyeket és a legtöbb üzletet, továbbá megtiltotta az állampolgárok külföldre utazását.
MTI/EPA/Ahmed Juszni

Malajzia vasárnap arról számolt be, hogy a héten több száz embert vettek őrizetbe a kijárási korlátozások megszegése miatt. Délkelet-Ázsiában jelenleg itt tudni a legtöbb fertőzöttről, 2470 ember kapta el a vírust, a halálos áldozatok száma pedig 27-ről 34 emelkedett vasárnapra. Az országban bezártak az iskolák és a nem létfontosságú üzletek, az utazás és a kijárás is korlátozott legalább április 14-ig. Ezek megsértése miatt már összesen csaknem 1300 ember ellen intézkedtek a hatóságok. Ezért ott fél év börtön is járhat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?