KÜLFÖLD

Egyetlen tüsszentéssel akár 8 méter távolságba is eljuthat a koronavírus

Egyre inkább nő a koronavírusos fertőzöttek száma. A második hullám beköszöntével fontos betartanunk a védekezés szabályait.
  • Szerző: Ripost

A legújabb tanulmányok szerint az új típusú koronavírus beszéddel, kilégzéssel, sőt akár egy ártatlannak tűnő torokköszörüléssel is terjedhet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy szingapúri tanulmány mutatott rá arra, hogy a fertőzött légutaiból kikerülő cseppek fertőzhetnek, és ezeket és más részecskéket a beszéd vagy akár az éneklés által is kibocsáthatják. Ma már az is tudott, hogy a fertőzés mértéke arányos a hangerővel, vagyis minél hangosabb valaki, annál több ilyen részecskét bocsáthat ki.

Egy rosszul sikerült tüsszentéssel rengeteg kórokozót juttatunk a levegőbe
Fotó: Shutterstock

Egy köhögés- és tüsszentésdinamikát vizsgáló massachusettsi kutató, Lydia Bourouiba szerint azonban kiköhögött, kitüsszentett apróbb cseppek akár 8,2 méteres távot is képesek megtenni, és útközben bárhol fertőzhetnek. Kutatásai szerint a tüsszentéssel és köhögéssel a levegőbe jutó permet óránkénti sebessége elérheti akár a 110 kilométeres sebességet is – írja a Bors.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) által ajánlott másfél, kétméteres távolság, melyet Magyarországon is hangsúlyoznak, természetesen feltételezi a maszk viseletét.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?