KÜLFÖLD

Egy portugál nővér meghalt álmában, miután megkapta a Pfizer-BioNTech vakcináját

Az oltás és haláleset között legalább 48 óra telt el. A hatóságok nyomatékosan arra kértek mindenkit, hogy ne feltételezzenek ok-okozati összefüggést a két esemény között.

A portugál egészségügyi hatóságok átfogó vizsgálatot rendeltek el egy portói nővér halálesetével kapcsolatban, aki 2 nappal azután hunyt el álmában, hogy megkapta a Pfizer-BioNTech-féle, koronavírus elleni védőoltást – számolt be a különös halálesetről több nemzetközi, illetve portugál hírportál.

41 éves Sonia Azevedo szilveszter este még a családjával vacsorázott, másnap reggel azonban holtan találták az ágyában. A nyomozás jelenlegi állása szerint álmában hunyt el. A kétgyerekes anya a portói Portugál Onkológiai Intézetben (IPO) dolgozott sebészeti asszisztensként, és az ország oltási terve szerint az elsők között kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. Egészen pontosan december 30-án, szerdán oltották be a Pfizer-BioNTech-féle, koronavírus elleni védőoltással. Tehát a haláleset és oltás között kicsivel több, mint 48 óra telt el.

A hatóságok nyomatékosan arra kértek mindenkit, hogy ne feltételezzenek ok-okozati összefüggést a két esemény között.

Az elhunyt egészségügyi szakember édesapja az mondta az Orreio da Manha című portugál bulvárlapnak, hogy a lánya egészséges és kiegyensúlyozott életet élt, soha nem ivott alkoholt és nem evett semmi különöset vagy szokatlant a szilveszteri család vacsorán.

„Édesanyám olyan büszke volt arra, hogy az elsők között kaphatta meg az oltást. Még a Facebook-profilképét is megváltoztatta emiatt. Nem tudjuk, mi történhetett. Minden olyan gyorsan, és magyarázat nélkül történt. Anya nem vett észre magán semmi különöset az oltás után. Jól érezte magát. Mindössze annyit mondott, hogy a szúrás helye fáj egy kicsit, de ez normális”

- fogalmazott a lapnak Sonia Azevedo lánya.

A Portugál Onkológiai Intézet (IPO) egy közleményben erősítette meg a munkatársuk halálát, és őszinte részvétüket fejezték ki családnak. Mint írták: A halál okának megállapítása a szokásos eljárást követi.” A nő boncolását hétfőre tűzték ki.

A 10 milliós Portugáliában egyébként 427 koronavírus-fertőzöttet és több mint 7100 halálesetet regisztráltak a járvány kitörésére óta a helyi egészségügyi hatóságok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?