KÜLFÖLD

Egy múzeumi kiállításból tudta meg a nő, hogy rákos

A nő egy családi nyaraláson látta meg a hőkamerás felvételeken, hogy valami nincs rendben a mellével.
  • Szerző: Ripost

Egy skóciai utazás változtatta meg egy nő életét – írja a CNN. A 41 éves Bal Gill épp visszanézte, milyen fotók készültek róla az edinburgh-i Camera Obscura and World of Illusions nevű interaktív múzeumban, amikor észrevette, hogy a hőkamerás felvételen van egy sárga folt a mellénél.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Illusztráció

Miután elment az orvosához, korai stádiumú mellrákot diagnosztizáltak nála. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy Gillnek hatalmas szerencséje volt, ugyanis a hőkamerák nem tudják hatékonyan szűrni a betegséget.

A nő májusban látogatta meg a múzeumot, diagnózisát követően pedig levelet írt a személyzetnek. „Volt két műtétem, és lesz még egy, hogy megakadályozzuk a rák terjedését” – írta a nő a levélben, amelyet a múzeum honlapján tettek közzé. „Szeretnék köszönetet mondani: a kamera nélkül nem tudtam volna meg, hogy beteg vagyok. Tudom, hogy nem erre találták ki, de ez a látogatás megváltoztatta az életemet” – folytatta.

Andrew Johnson, a múzeum igazgató hozzátette: elképesztő, hogy Gill észrevette a képen a foltot és azonnal reagált. Lehet, hogy Gilllnek szerencséje volt a foltot illetően, a szakértők azonban nem javasolják a hőkamerát a mellrák szűrésére.

Idén februárban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) közleményben figyelmeztetett arra, hogy a hőkamerás módszert nem szabad mammográfia helyett mellrák felfedezésére, diagnózisára vagy szűrésére használni – számolt be a hírről a Medical Online.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?