Létrehozva: 2020.07.02.

Egy migráns 50 ezer euró értékben lopott össze relikviákat görög templomokból

A lopott tárgyakat azonnal pénzzé tette, nem valószínű, hogy valaha is előkerülnek.

A görög rendőrség őrizetbe vett egy kazah migránst, akit azzal gyanúsítanak, hogy 50 ezer euró (18 millió forint) összértékben lopott össze egyházi relikviákat több észak-görögországi templomból – írja a Proto Thema internetes kiadása.

A hírportál beszámolója szerint a 36 éves bevándorlót a rendőrség tetten érte, amikor éppen egy kis kápolnát próbált meg kifosztani a Thesszalonikitől pár kilométerre található Langadas városában.

Letartóztatása után a férfi beismerő vallomást tett és elmondta, hogy május közepe óta fosztogatott ortodox templomokat Thesszalonikiben és annak környékén. Saját bevallása szerint többnyire nemesfémekből készült feszületeket és gyertyatartókat tulajdonított el, melyeket pénzre váltott.

A rendőrség nem árult el részleteket azzal kapcsolatban, hogy a tolvaj milyen jogcímen tartózkodik Görögországban. A hivatalos tájékoztató szerint a migráns ügye már az ügyészség előtt van, vádelemés pedig a jövő héten várható.

Görögországban egyébként számos templomot támadtak meg az illegális migránsok az elmúlt időszakban. Az Égei-tenger keleti medencéjében, a Törökországtól mindösszesen pár kilométerre található Leszbosz szigetén például márciusban a Szent György-templomot forgatták fel a bevándorlók, miután lázadás tört ki a hírhedt Moria nevű befogadóközpontban. Májusban pedig a Szent Katalin-templomba törtek be, ahol megszentségtelenítették az ortodox ikonokat, az oltárt felgyújtották, illetve a templom berendezését súlyosan megrongálták.

Az utóbbi kegyhelyet azóta egy maroknyi önkéntes újjáépítette magyar segítséggel. A Hungary Helps Program keretein belül ugyanis összesen 30 ezer euróval (10 millió forint) járult hozzá a munkálatokhoz az Orbán-kormány.

A templom elleni támadást afgán migránsokból álló bandák tömegverekedése előzte meg. A bevándorlók először egymást püfölték, majd a haragjukat az egy hősi halált halt katonáknak emléket állító templom ellen fordították. A beszámolók alapján kövekkel bedobálták a kegyhely ablakait, és ortodox ikonokat rongáltak meg.

„Nagyon szörnyű, és nagyon veszélyes az, ami az elmúlt négy hónapban Leszbosz szigetén történt. Ezek a támadások szerintem szervezettek és egyértelműen a templomok ellen irányulnak” – fogalmazott a görög sajtónak Makis Pavlellis helyi lakos.

Korábban II. Ieronimosz, Athén és egész Görögország érseke négy metropolita kíséretében meglátogatta az Evros határfolyó mentén szolgáló határőröket és tűzoltókat, biztosítva őket az egyház szolidaritásáról és támogatásáról. A görög egyházfő meg is áldotta a katonák szolgálatát.

Európa hiányos menekültügyi politikája és az Európai Unió általános, menekültekkel kapcsolatos hozzáállása halálos fegyverként szolgál a török elnök számára – mondta a görög érsek.

A görög egyházvezető szerint a menekültekkel mint emberekkel nincsen probléma, együtt kell érezni velük, de az nem megoldás, hogy százezrével Európába jöjjenek.

Magyarország már korábban felajánlotta, hogy az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) keretében 65 fős segítséget biztosít Görögországnak a határvédelemben.

Miután a görög kormány segítséget kért az Európai Uniótól, megszavazták, hogy az unió 350 millió euró (mintegy 117,5 milliárd forint) azonnali támogatást (valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót) nyújt Görögországnak a határvédelem biztosítására.

„Kerítést építünk, hogy megvédjük az országunk érdekeit”, jelentette be Michalis Chrysochoidis görög polgárvédelmi miniszter az új intézkedések kapcsán, melyet a kormány foganatosított, hogy felvegye a harcot az újabb migránshullámmal.

„Az őrök a helyükön”, biztosított mindenkit Michalis Chrysochoidis görög polgárvédelmi miniszter a kormány új intézkedései kapcsán, hogy kezeljék a migrációs nyomást. Hozzátette, hogy a határ továbbra is biztonságos, mert a Frontex is jelen van, és a kormány terve és stratégiája is működik. Rámutatott továbbá, hogy minden érintett hatóság éberen követi a migráció fejleményeit és napi szinten foglalkoznak az újdonságokkal. Elmondta, nemrég vezényeltek vissza 400 rendőrt a görög-török határra akik a járvány kitörése előtt is határon szolgáltak.

Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök interjújában megerősítette, hogy a görög oldalon a határvonaltól kicsivel beljebb helyezik majd el a védőkerítést, hogy egyértelmű legyen, hogy a saját területüket védik.

„Meg fogjuk építeni a kerítést, hogy megvédjük az országunk érdekeit”, szögezte le Chrysochoidis, miután megállapításra került az Evros közelében lévő 26km hosszú kerítés helye, melyet a bejelentés szerint rohamos tempóban fognak felhúzni a hatóságok. A miniszter elmondta továbbá, hogy felgyorsították a határőrök toborzását és minden átkelőhelyet komolyabban figyeltetnek majd. Hozzátette, ha újabb inváziós hullám érkezne az „Evros le van zárva”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Xavi meggondolta magát, újabb elképesztő fordulat

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók