KÜLFÖLD

Egy kriptában találtak rá a dolmányba öltöztetett gyerek holttestére

Öt emberi maradványt rejtő sírt találtak a régészek még korábban Erdélyben, Bánffyhunyadon. Most restaurálták a templom érintetlen kriptájában talált gyermekholttest pompás dolmányát.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Két évvel ezelőtt európai szinten is szenzációnak számító régészeti felfedezésről számoltak be az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum régészei, akik Csók Zsolt vezetésével a felújítás alatt álló bánffyhunyadi református templomban egy érintetlen kriptát találtak – írja a foter.ro. Az öt emberi maradványt rejtő sír a 16-17. század óta állt háborítatlanul, ami azért hozta lázba a régészeket, mert Erdélyben utoljára 120 éve találtak érintetlen kriptát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Két felnőtt és két gyermek koporsóját azonosították be, az egyik koporsón a „Bánffy K” feliratot találták meg a régészek.

A leleteket az ezüst csillagformával veretezett koporsókkal együtt Kolozsvárra szállították, hogy megvizsgálják azokat. Azóta nem sok hír érkezett a leletekről egészen csütörtökig, amikor a múzeum Facebook-oldalán megmutatták az egyik gyermek restaurált dolmányát, melynek felújítása olyan jól sikerült, hogy a restaurátor, Mihaela Chetrari kiválósági díjat nyert vele Craiován, a 16. alkalommal megszervezett országos szalonon.

A dolmány zöld növénymintákkal díszített brokátból készült. Selyemszálakból álló díszítését kézzel varrták rá.

Fotó: Facebook

Korához képest a textil jó állapotban volt, a kriptából való kiemelésekor – a gyermekholttest maradványain kívül – föld, a temetkezési szertartásból származó virág, és penész borította. Mind a kémiai bomlásfolyamatok, mind a kiemelésből fakadó hirtelen környezetváltozás nyomot hagyott a szöveten, mely megbarnult, anyaga részben foszlásnak indult, szálai meggyengültek, ezért sürgősen restaurálni kellett a további károk elkerüléséért. Laboratóriumi keretek között, makroszkópos vizsgálattal állapították meg a szövet és a szálak struktúráját, majd tisztítás után elvégezték a restaurálást.

A bánffyhunyadi református templomban zajló ásatások a templom felújításához kapcsolódtak.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A 30 perces sajtos rúd receptje
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?