Létrehozva: 2020.12.10.

Szex államtitkokért: Egy kínai kémnő amerikai politikusokkal kavart

A hidegháború korát idéző kémtörténet látott napvilágot az Egyesült Államokban. Egy demokrata képviselőnek a karrierjébe kerülhet a botrány.

Szerző Gaál József

A Politico korábbi vezető szerkesztői által alapított Axios nevű oknyomozó hírportál szerdán arról számolt be egy terjedelmes cikkben, hogy 2011 és 2015 között egy karizmatikus kínai kémnő több magas rangú amerikai politikussal is szexuális kapcsolatot létesített annak érdekében, hogy államtitkokat szerezzen tőlük.

A krimibe illő kémtörténet főszeplője a kínai állampolgársággal rendelkező Cristine Fang (becenevén: Fang Fang), aki Kalifornia államban, azon belül is főleg a San Francisco-i öböl környékén élő politikusokat hálózott be. A Kínai Kommunista Párthoz közel álló Fang a látszat kedvéért egy kaliforniai egyetemre is beiratkozott és fokozatosan felépítette a politika iránt érdeklődő személy látszatát. Helyi kampánygyűlésekre járt, politikusok adománygyűjtésében segédkezett és szépen lassan közel került több prominens nyugati-parti politikusokhoz is.

Titkosszolgálati forrásokra hivatkozva az Axios arról számolt be, hogy a 30 év körüli Fang két nagyváros polgármesterét biztosan ágyba csábította, de több országos szintű politikussal, többek között Eric Swalwell demokrata képviselővel is összeszűrte a levet. A kínai kémnő meghatározó szereplője volt Swalwell 2014-es újraválasztási kampányának. A kommunikációs csapatában töltött be fontos pozíciót.

A demokrata párti politikus egy szerdai nyilatkozatában azt mondta, hogy kapcsolatban állt Fanggel, és valóban éveken keresztül dolgoztak együtt különböző választási kampányokon. Azt viszont sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem akarta, hogy szexuális kapcsolatba került vele. Elviekben ez egy titkosít adat, ezért nem beszélhet róla.

Swalwell elmondása szerint 2015-ben figyelmeztette őt az FBI, hogy Fang valószínűleg a Kínai Kommunista Párt embere. Ekkor minden kapcsolatot azonnal megszakított vele. Bő 5 éve pedig egyáltalán nem beszéltek, semmit sem hallott felőle. Ennek az állításnak azonban némiképp ellentmond, hogy a Facebookon a mai napig egymás fotóit lájkolják, a politikus szülei pedig még mindig ismerősök a kémnővel a platformon.

Eric Swalwell és Fang Fang 2015-ben. (forrás: Facebook)
Eric Swalwell kedvelte Fang egyik fotóját a Facebookon idén márciusban. (Forrás: Facebook)

Swalwell azonnal ellentámadásba lendült, miután a sajtó megszellőztette, hogy rajta keresztül juthattak érzékeny adatokhoz és államtitkokhoz a kínaiak. A politikus a CNN-nek azt mondta, hogy szerinte Trump elnök és csapata szivárogtatta ki az ügyről szóló FBI-akta részleteit, hogy lejárassák. Szerinte ez egy válaszcsapás Trumpék részéről, mivel korábban ő vezényelte le a kormányfő ellen indított alkotmányos vádeljárást (impeachment) a törvényhozás alsóházában.

„Remélem, hogy megvizsgálják, ki szivárogtatta ki ezeket az információkat. Ha ez egy olyan ország, ahol az elnököt kritizálókról titkosított információkat szivárogtatnak ki, akkor ez nem egy olyan hely, ahol bármelyikünk is élni akar. Trumpék pont azt teszik velem, amire ez a nő nem volt képes: hitelteleníteni”

– fogalmazott Swalwell, aki nem kizárt, hogy jogi lépéseket fog tenni az üggyel kapcsolatban.

Eric Swelwell megpróbálja tisztára mosni a nevét a CNN reggeli adásában. (Forrás: CNN)

Donald Trump amerikai elnök legidősebb fia és kampány-tanácsadója, Trump Jr. arról beszélt a Fox News egyik adásában, hogy Swalwell egyértelműen nemzetbiztonsági kockázatot jelent Amerika számára, ha pedig a demokrata képviselőkben van még egy csöppnyi hazafias érzés, akkor azonnal lemondásra szólítják fel a képviselőtársukat, vagy a törvény erejével veszik vissza tőle a mandátumát.

„Tudjátok, van egy kis részem, ami gratulálni szeretne Swalwell képviselőnek azért, hogy egy élő, igazi nő intim kapcsolatba lépett vele, még akkor is, ha az illető történetesen egy kínai kommunista kém volt”fogalmazott cinikusan az elnök fia a Twitter-oldalán.

A New York Post egy neve elhallgatását kérő republikánus képviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a Swalwell és Fang kapcsolatáról csak a demokraták, többek között Adam Schiff befolyásos képviselő, és Nancy Pelosi házelnök tudtak. És ennek ellenére is olyan fontos pozíciókat adtak neki, mint a Hírszerzési és Igazságügyi Bizottság elnöki tisztsége.

Az üggyel kapcsolatba egyébként a Fox News megkereste Swalwell sajtósát, aki nemzetbiztonságra hivatkozva elhajtotta az újságírókat.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

hirtv.hu

Iránytű Intézet: Magyar Péteré a legerősebb ellenzéki párt, de a Fideszt nem veszélyezteti + videó

metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók

KÜLFÖLD

"Bármikor bármi megtörténhet!" – Szó szerint leolvadt a bőr egy kislány arcáról

KÜLFÖLD

„Szomorú és nehéz időszak ez” – Barátját ünnepelve halt meg a 7 éves, aranyszívű kisfiú

KÜLFÖLD

Idegen férfi holttestét kapta meg egy gyászoló család a nagyapjuké helyett