KÜLFÖLD

Egy kávé áráért utaznak a terroristák a fővárosba

Van olyan vasúttársaság, ahol még útlevelet sem kérnek a határátlépésnél...
  • Szerző: KF

Elképesztő felelőtlenségre lett figyelmes a Daily Mail: Londonba gyakorlatilag bárki beutazhat anélkül, hogy felmutatná a papírjait – mindössze egy csésze kávé árát kell kifizetnie egy vasútjegyért! Így a terroristák és más bűnözők játszi könnyedséggel kihasználhatják a schengeni egyezményt, és még hamis papírokat sem kell szerezniük az utazáshoz – az Eurostar járatain úgysem kérik őket.

 

A helyzet ennél kicsit bonyolultabb, mivel az Egyesült Királyság nem Schengen-tagállam, így a határon kérhetik az útleveleket. Viszont ha Brüsszelben szállnak fel egy Lille-ig szóló jeggyel, akkor a terroristáknak nincs más dolguk, mint a francia megállónál bemenni a mosdóba, és az indulásig ott maradni, majd Londonban már le is szállhatnak.

A brit napilap munkatársai tesztelték a lille-i kiskaput – és többször is úgy jutottak el Londonba, hogy egyszer nem vették elő a papírjaikat. Ráadásul a kibúvó nem is ismeretlen: 2011-ben már 330 migráns használta ki a lehetőséget. Ezt követően elvileg megoldották a problémát, de a mostani kísérlet azt mutatja: ha be is zárták a kiskaput, a kulcsok már rég újra előkerültek. És nem tudni, hányan jöttek át rajta.

A nemzetközi vasúttársaság próbálja orvosolni a problémát, de a Daily Mail információi szerint a csúcsidős járatokon olyan sok az ingázó, hogy az ellenőrök nem bírják a munkát, és sokaknak nem is kérik a papírjait. Ezt a terroristák is kihasználhatják, és könnyen elvegyülhetnek a munkába tartóktól zsúfolt kocsikban – ehhez elég egy havi bérletet venniük. A bérletért készpénzben fizetnek, hamis személyi adatokat és a hoteljük címét adják meg. Így egy bérlettel naponta újabb és újabb emberek juthatnak be a brit fővárosba.

És az Eurostar nap mint nap tömeggyilkosokat szállíthat a vagonjaiban…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?