KÜLFÖLD

Egy iszlamista nő fel akarta robbantani a londoni Szent Pál-katedrálist!

A magát Iszlám Államnak nevező szunnita terrorszervezet támogatását élvezte a bíróság elé állított öngyilkos merénylőjelölt.

A 36 éves Safiyya Shaikh a pénteki bírósági tárgyalásán bevallotta, hogy merényletet készült végrehajtani a brit fővárosban található Szent Pál-székesegyház ellen – írja a BBC.

Safiyya Shaikh (Met Police)

A brit terrorelhárítás emberei még tavaly tartoztatták le az iszlamista nőt, miután két, magát terrorszimpatizánsnak kiadó titkosszolgálati tisztnek elmondta, hogy pontosan mikor és milyen formában készül felrobbantani a londoni katedrálist. Sőt, egyenesen tőlük kérte, hogy szerezzenek neki robbanóanyagot a tervezett merénylethez.

A nő pénteki első bírósági tárgyalásán az ügyészség képviselői bemutatták azokat a telefonos üzeneteket, amiben a merénylőjelölt kijelenti, hogy „nagyon sok embert” akar megölni, és ennek helyszínéül a Szent Pál-székesegyházat szemelte ki.

A vádirat szerint a nő többször is járt az anglikán egyház központjának számító katedrálisnál, és számtalan videót is készített épületről, amit elküldött az általa terroristáknak hitt titkos ügynököknek. A nő azt tervezte, hogy a felmászik a székesegyház kupolájának a tövébe, hogy ott hozza működésbe a testére erősített robbanómellényt. A célja az volt, hogy az egész épületet lerombolja.

A hatóságok terrorcselekmény végrehajtásának szándékával vádoltak meg Safiyya Shaikh-t. A nő az első tárgyalásán elismerte, hogy terrortámadás elkövetésére készült. Végleges ítélet várhatóan májusban születik majd az ügyben.

És ezeket olvastad már?