KÜLFÖLD

Egy idős házaspár rájött a nagy lottótrükkre, milliárdokat kaszáltak

A nyugdíjazott matematikus és felesége összesen 26 millió dollárt nyert lottón, pedig csak az aritmetika alapvető szabályait alkalmazták.

A Michigan állambeli Evart nevű kisvárosban élő nyugdíjas házaspár, Jerry és Marge Selbee szűk két évtizeddel ezelőtt rájöttek egy egyszerű matematikai formulára, aminek a segítségével biztos profitra tehettek szert egy helyi lottójátékban. A jelenleg 80 éves férfi és 81 éves felesége 2003-ban fedezték fel a Winfall szerencsejáték szabályában rejlő lehetőséget, amit aztán éveken keresztül könyörtelenül ki is használtak. Az egyszerű  trükk segítségével összesen 26 millió dolláros bevételre és 8 millió dolláros tiszta profitra tett szert a házaspár hat év alatt - írja az amerikai CBS.

A matematikus végzettségű Jerry 2003 nyarán, egy kis helyi drogériában találkozott először a Winfall nevű lottójátékkal. Pár perc fejszámolást követően pedig rájött, hogy kellően magas számú szelvény kitöltése esetén garantáltan nyerni fog.

Az egykori Winfall nevű lottójáték szabálya szerint 45 számból 6-ot kell eltalálni. A nyereményalap hétről hétre növekszik, ha nincs telitalálatos szelvény. Amikor azonban a Jackpot eléri az 5 millió dollárt, a 6-nál kevesebb találatot elért szelvények is nyertesnek számítanak. Ilyenkor be lehet váltani az 5, 4 és 3 találatos szelvényeket is. Tehát 5 milliónál nagyobb Jackpot esetén kellően magas számú szelvény kitöltése mellett és telitalálat hiányában is garantált a nyeremény.

A hirtelen jött felismerésen felbuzdulva azonnal vásárolt is egy csomó szelvényt – mindegy 3600 dollár, azaz 1 millió forint értékben. Számításai végül bejöttek, csaknem megduplázta a befektetését: 6300 dollárt kasszírozott. A következő alkalommal már 8000 dollárt áldozott a szelvényekre, és ismét az összeg dupláját nyerte vissza.

A nyughatatlan öregurat feldobta a siker, ugyanakkor úgy érezte, hogy a lottóbuliban lényegesen nagyobb a potenciál; arra gondolt, miért is ne kaszálhatnának még többet? GS Investments Strategies névvel céget alapított, lelkes barátokat és rokonokat invitált munkatársnak. A nyugdíjas matematikus elmondása szerint napi 12 órában töltögették a lottószelvényeket - minden esetben nagyjából 600 ezer dollár értékben.

A Winfall lottót azonban – a csekély forgalom miatt - 2006-ban megszüntették a Michiganben, ezért Jerry és csapata áttelepült Massachusetts államba, ahol a játék még létezett. A keleti parton töltött évek alatt aztán 26 millió dollár bevételt és 8 millió dollár tiszta hasznot préseltek ki a lottójátékból. A pénzpumpát végül a hatóságok kapcsolták le, miután felfigyeltek arra, hogy a nyeremény nagy része furcsamód mindig ugyanott landol. A Winfall nevű játékot ezt követően az egész USA-ban betiltották, és az állami szervek vizsgálatot indítottak a matematikus és társai ellen. De csak azt tudták megállapítani, hogy semmilyen bűncselekményt nem követtek el.

A CBS-nek adott interjúban Jerry és felesége elmondta, hogy az évek alatt összelottózott pénzből 6 közös gyermekük, 14 unokájuk és 10 ükunokájuk taníttatását finanszírozták.

És ezeket olvastad már?