KÜLFÖLD

Egy ghánai migráns kalapáccsal agyonverte, majd megerőszakolta a munkaadóját Olaszországban

A kegyetlen gyilkosság sokként érte Olaszországot. Az áldozatról még az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is megemlékezett.

Az észak-olaszországi Trentóban őrizetbe vettek egy tartózkodási engedéllyel rendelkező ghánai migránst, aki egy kalapáccsal agyonverte, majd többször megerőszakolta haldokló munkaadóját – írja az Ansa olasz hírügynökség angol nyelvű kiadása.

A bestiális bűncselekmény áldozata a 42 éves Agitu Ideo Gudeta etióp menekült volt, aki a semmiből vált sikeres vállalkozóvá, ezért az integráció szimbólumának számított Olaszországban, és szerte Európában.

Agitu 2010-ben menekült el Etiópia fővárosából, Addisz-Abebából, miután a szélsőbaloldali kormány titkosrendőrsége „földrablással” vádolta meg. Az afrikai hölgy pár hónappal később, a Földközi-tengeren keresztül, koldusszegényen érkezett Olaszországba, majd egy sikeres farmot épített föl Trentóban, és a környék egyik leghíresebb sajtkészítő mesterévé vált. A nő 15 kecskével kezdett gazdálkodni, a halála előtt viszont már 180 állat élt a farmján, és nagyjából egy tucat embert foglalkoztatott. A mintagazdasága mellett két üzlethelyiséget is fenntartott, ahol a sajtjain kívül a kecsketejből készült szépségápolási termékeit értékesítette.

Az afrikai hölgy sikertörténetével az olasz sajtó többször is kiemelten foglalkozott. A Deutsche Welle német szövetségi közmédia még egy rövid dokumentumfilmet és készített vele tavaly márciusban, melyben a migráció pozitív hatásait mutatták be a példáján keresztül.

A 42 éves etióp áldozat, Agitu Ideo Gudeta (Forrás: Deutsche Welle)

„Létrehoztam a saját kis világomat, és hírnévre is sikerült szert tennem itt, Olaszországban. Szerencsére nem ütköztem semmilyen ellenállásba. Az olaszok befogadtak”

- fogalmazott 2018-ban a Reuters hírügynökségnek Agitu, akinek az okozta a vesztét, hogy az utóbbi időben több Olaszországba érkező migránsnak is munkát adott. Többek között a gyilkosán is segíteni próbált.

A bűncselekmény egyetlen gyanúsítottja, a ghánai Adams Suleimani azonnal beismerő vallomást tett a letartóztatása után, és részletesen beszámolt a gyilkosság körülményeiről.

A 32 éves férfi elmondása szerint egy megkésett fizetés miatt keveredett szóváltásba a munkaadójával, aki pár nap türelmet kért tőle. Ő azonban nem akart várni a pénzére, ezért egy kalapáccsal szétverte Agitu fejét, majd többször megerőszakolta, mielőtt meghalt volna. A gyomorfogató gyilkosság után ráadásul feltúrta a nő otthonát, és pár száz eurónyi zsákmánnyal távozott a helyszínről.

A ghánai migráns jelenleg előzetes letartóztatásban van. Az ügyészég egyelőre nem emelt vádat ellene, de több olasz hírportál is arról számolt be, hogy jó eséllyel 5-10 év börtön, valamint kitoloncolás vár rá.

A gyilkosság gyanúsítottja, a 32 éves Adams Suleimani (Forrás: Twitter)

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közleményt adott ki csütörtök reggel, melyben fájdalmukat fejezték ki Agite halálával kapcsolatban.

„A tragikus vég ellenére az UNHCR reméli, hogy Agitu Ideo Gudet történetére a siker és az integráció mintapéldájaként fog emlékezni mindenki. Abban bízunk, hogy az ő története inspirálja az életük újjáépítéséért küzdő menekülteket”

- fogalmazott közleményében az Egyesült Nemzetek Szervezetének ügynöksége.

És ezeket olvastad már?