KÜLFÖLD

Egy Facebook-poszt mentette meg a férfi életét: egy vadidegen azonnal felajánlotta neki a veséjét

Igazi karácsonyi csodának számít, az orvosok szerint 32 ezer az egyhez volt az esélye.
  • Szerző: Ripost

32 ezer az egyhez – ekkora esélye volt, hogy egy számára ismeretlen nő veséjét befogadja annak a férfinak a szervezete, akinek a sajátja mindössze 20 százalékon működött egy veleszületett fejlődési rendellenességnek köszönhetően. Mégis sikerült. Mi ez, ha nem karácsonyi csoda?

Az amerikai Wichitában élő Dan Harmon policisztás vesebetegsége miatt már-már második otthonaként tekintett a kórházi várótermekre. Átültetésre lett volna szüksége, a transzplant-lista azonban igen hosszú, akkoriban épp több mint százezren vártak új vesére – így alig akarta elhinni, amikor egy tőle 300 kilométerre élő, számára vadidegen asszony úgy döntött: felajánlja a sajátját.

„Ez a legnagyobb ajándék, amit kaphattam. Innentől kezdve ő az én karácsonyi hősöm” – nyilatkozta megmentőjéről Dan.

Stephanie Meyer képviselőasszony mindig is úgy érezte, hogy a közösségnek kell szentelnie az életét, így amikor meglátta gimnáziumi osztálytársa, Katie Facebook-posztját, egyből tudta, mit kell tennie.

Az elkeseredett feleség ugyanis úgy döntött: a közösségi oldalon keresztül próbál új vesét találni beteg férjének.

„Egyszerűen ez tűnt helyesnek, sok szempontból is” – magyarázta döntését a késviselőnő. „Katie olyan volt számomra a suliban, mint egy testvér. Egy nagyszerű ember, egy tanárnő, aki oly sokat adott vissza a közösségnek, ahol él, és tudtam, hogyha hozzáment valakihez, annak ugyanolyan nagyszerű embernek kell lennie, mint amilyen ő maga is”.

Stephanie 2018. tavaszán kereste fel Harmonékat, ám ekkor még vizsgálatok sora állt előttük – ő azonban mindenen átment. Az orvosok szerint 32 ezer az egyhez volt az esélye, hogy a férfinak valaki olyan tudjon szervet adni, akivel semmilyen rokoni kapcsolatban nem áll, így érthető, mennyire ledöbbent mindenki, amikor kiderült: az önzetlen szervfelajánló tökéletes donor!

A szervbeültetésre végül 2018. december 18-án került sor, így az ünnepeket Dan már az új vesével tölthette.

„Az életem végéig hálás leszek neki!” – jelentette ki a férfi.

Noha Stephanie Meyer elveszített egy vesét, de esélyt adott a teljes életre valakinek, akit előtte nem is ismert – írta a Bors.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?