KÜLFÖLD

Egy egész várost menthetett meg a két éve eltűnt maláj gép pilótája

Meglepetésekben gazdag új elmélettel állt elő egy repülésügyi szakértő: szerinte az eltûnt maláj utasszállító pilótája hős lehetett!
  • Szerző: KF

Michael Gilbert repülésügyi hobbiszakértő 18 hónapon keresztül elemezte a rejtélyes módon eltűnt maláj utasszállítóról összegyűjthető részleteket, majd új elmélettel állt elő. Szerinte ugyanis a Malaysia Airlines MH370-es járata kigyulladt, mikor a maláj Pineng állam népesen lakott területei felett járt. A pilóta, Zaharie Ahmad Shah látta, hogy a tragédia elkerülhetetlen, a gép le fog zuhanni, de mérsékelni akarta az áldozatok számát – ezért a gépet még kivezette a városok felől, és az Indiai-óceánba vezette a lángoló utasszállítót.

 

A maláj repülő 2014. március 8-án tűnt el a radarokról, fedélzetén 239 emberrel. A gépből még csak törmelékek kerültek elő, a tragédiát számos elmélettel magyarázták már, de amíg nincs meg a roncs, addig valószínűleg az sem fog kiderülni, mitől zuhant le a repülő.

A pilótát többen is ön- és tömeggyilkossággal vádolták – sokáig ugyanis azt sem lehetett kizárni, hogy szándékosan vezette a gépet a vízbe. Gilbert elméletében is a szándékosság szerepel, de ő bűnös helyett hősnek tartja Shahot.

A férfi azért gyanakszik tűzre, mert kutatásai során azt látta, ebben a repülőgéptípusban rendszeresen meghibásodik a szélvédő fűtőberendezése, és nem egyszer ki is gyulladt. Ez pedig szerinte magyarázná a műholdas jelek és a földi irányítással való kapcsolat elvesztését is.

Gilbert szerint a pilóta nem tudta eloltani a tüzet, így a gépet sem lehetett már sokáig irányítani, ráadásul holdtalan, sötét éjszaka volt, alattuk népes, alvó városokkal – Shah tehát az egyetlen lehetséges megoldást választotta, miközben az üzemanyag is lassan kifogyott.

A vizsgálatokat végző szakemberek nem vetették el Gilbert elméletét, de nem is tették le mellette a voksukat. Legutóbb az merült fel, hogy a pilóta szándékosan vezette az Indiai-óceánba a repülőt, miután felesége közölte: elhagyja. Ezt azonban cáfolták azután, hogy Tanzániában megtaláltak egy szárnydarabot – a roncsolódás alapján ugyanis kizárt, hogy a gépet problémamentesen, de szándékosan csapták volna a vízbe.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?