Létrehozva: 2020.07.15.

Egy akadémikus szerint a svéd zászló a keresztény elnyomás szimbóluma, ezért jó volna lecserélni

Többszöri olvasatra is nehéz komolyan venni a tudós érveit. A svéd lobogó megváltoztatását előirányzó javaslata inkább rossz vicc, mintsem egy szakmai álláspont.

A Svéd Humanista Társaság tudósa és igazgatósági tagja, Patrik Lindenfors egy hosszú véleménycikkben fejtette ki azon álláspontját, miszerint a svéd nemzeti lobogón található sárga kereszt az elnyomó kereszténységet szimbolizálja, ezért azt jó volna eltörölni vagy legalább lecserélni valami univerzálisabb és befogadóbb szimbólumra.

„A kereszténység évszázadokon keresztül minden más vallást elnyomott Svédországban. Ezt a nemzeti lobogónkban található kereszt szimbolizálja leginkább. Svédországban valójában csak 1952-óta, azaz az elmúlt 70 évben volt klasszikus értelemben vett vallásszabadság, előtte a kisebbségben lévő vallások értékrendjét a társadalmunk nem fogadta el, sőt, minden eszközzel elnyomta” – fogalmazott Lindenfors.

Az akadémikus szerint a kereszténység összefüggésbe hozható a rabszolgatartó társadalmak értékrendjével. Például az amerikai polgárháború idején hiába volt az egymással szemben álló felek közül mindkettő keresztény, a rabszolgatartó déliek sokkal inkább hithű keresztények voltak, mint az azt ellenző északiak. Éppen ezért a svéd zászlón található kereszt, ugyan csak átvitt értelemben, de a rabszolgatartó időkre emlékeztethet sokakat.

Lindenfors hangsúlyozta, hogy a legtöbb svéd ma már nem gyakorló keresztény. Az állami statisztika szerint például az keresztény felekezetek tagjainak csupán 2 százaléka vesz részt a vasárnapi istentiszteleteken. A svéd társadalomban pedig rengeteg különféle vallási felekezetnek vannak hívei, a nemzeti lobogóban található kereszt pedig egyértelműen kirekesztő rájuk nézve.

A véleménycikkének utolsó bekezdésében Lindenfors azt hozzá fel végső érvként a nemzeti lobogó megváltoztatására, hogy az azon található keresztet a vallási kisebbségek ellen folytatott keresztes háborúként is lehet értelmezni, ezért jó volna azt teljesen eltörölni vagy valamilyen „egyesítő szimbólumra” cserélni.

A svéd nemzeti lobogó keletkezésének időpontja nem ismert, ám az bizonyos, hogy már a 16. században használták az északi ország uralkodói birodalmuk jelképeként. Első írásos említése 1569-ből származik, amikor a stockholmi udvar feje, III. János egy királyi oklevélben a ma is hivatalos svéd zászlót fogadta el országa lobogójának. A forma a dán zászló keresztény hagyományait örökíti meg, míg a színek az uralkodói címerre utaltak. A címeren ekkor három aranyszínű korona volt látható kék háttérrel. Ennek a jelképnek a története valószínűleg 1557-ig nyúlik vissza, amikor Wasa Gusztáv gyermekének, a későbbi János királynak adományozta a címert, aki ekkoriban a Svédországhoz tartozó Finnország hercege volt. Svédország nemzeti zászlaja a történelem folyamán többé nem is változott meg, bár variációi is keletkeztek az idők során.

Patrik Lindenfors véleménye a svéd zászló megváltoztatásával kapcsolatban természetesen hatalmas felháborodást váltott ki. A svédek többsége szerint kész elmebaj a tudós javaslata, akitől meg kéne vonni az akadémiai címét a kultúraromboló és szélsőbaloldali nézetei miatt. Ami viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy voltak páran, akik beálltak a tudós mögé: sokan azt javasolták például, hogy kereszt helyett három sárga érme vagy egy sündisznó legyen a nemzeti zászlón...

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Oroszország kemény megtorlásra készül

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt

KÜLFÖLD

„Félek, hogy elfelejt, még csak 4 éves” - azt hitték, hogy csak gyomorégése van, most az életéért küzd az édesanya

KÜLFÖLD

Botrány, amit egy vásárló csinált a Lidl-ben: sokkot kapott egy édesanya

KÜLFÖLD

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: egymást átölelve halt meg az 5 és 8 éves testvérpár