KÜLFÖLD

Egy 15 éves diák iszlamista fenyegetései miatt be kellett zárni egy francia középiskolát

A Pierre-Joël Bonté Gimnáziumot nem a koronavírus-járvány, hanem radikális iszlám miatt kellet bezárni.

A franciaországi Riom városának (Auvergne régió) egyik középiskolájában január 11-én határozatlan időre felfüggesztették a tanítást, miután az intézmény több pedagógusa is iszlamista fenyegetéseket kapott a hivatalos digitális munkafelületén (ENT) – írja a France Bleu francia közszolgálati műsorszolgáltató.

A Pierre-Joël Bonté Gimnázium bezárását a helyi rendőrség rendelte el „elővigyázatosságból, valamint a diákok és a személyzet védelme érdekében”. A középiskola kommunikációs vezetője, Béatrice Humbert elmondása szerint felállítottak egy krízis- és pszichológiai egységet, hogy kivizsgálják a történteket, és segítséget nyújtsanak azoknak a pedagógusoknak, akik ezt igénylik.

A rendőrség összesen 6 diákot hallgatott ki a fenyegető üzenetekkel kapcsolatban, egy 15 éves fiút pedig 24 órára őrizetbe vettek, de az életkora miatt már őt is szabadon engedték az ügyészség felszólítására. A nyomozás jelenlegi állása alapján ő a levelek szellemi atyja. Az indítékairól azonban egyelőre semmit sem tudni, ahogy az sem ismert, hogy voltak-e társai.

A hatóságok tájékoztatása szerint a pedagógusok több hullámban kaptak obszcén és fenyegetőző leveleket az iskola, osztályozásra használt elektronikus rendszerén keresztül. Először kéretlen pornográf tartalmak küldtek nekik, majd erőszakkal, nemi erőszakkal és gyilkossággal fenyegették meg őket. Az iskola bezárását maga után hozó iszlamista fenyegetések az utolsó körben érkeztek, pár nappal ezelőtt. Azt nem tudni, hogy az utóbbiak pontosan mit tartalmaztak, de egy szakértőkből álló vizsgálóbizottság álláspontja szerint nem voltak bennük közvetlen terrorista jellegű fenyegetések.

Az intézmény közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, melyben arról adtak hírt, hogy teljesen átálltak digitális oktatásra, az iskola újranyitásáról pedig a hatóságok fognak dönteni, de a héten vélhetően már biztosan zárva maradnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?