Létrehozva: 2021.03.12.

Döbbenetes, mennyiért árulják a koronavírus-vakcinákat az internet sötét oldalán

A dark weben szinte minden illegális, szürke zónás és nehezen hozzáférhető termék megvásárolható. Nem meglepő, hogy a koronavírus-vakcinák is ott szerepelnek a kínálatban.

A világon kivétel nélkül minden ország azon dolgozik, hogy biztonságos forrásból, elegendő mennyiségű koronavírus elleni vakcinát szerezzen be, hisz egyedül a tömeges átoltottsággal lehet leküzdeni a pandémiát. Ezzel párhuzamosan az emberek többsége már tűkön ül, hogy felvehesse a védőoltást és visszakapja a normális, járvány előtti életét. Jelenleg azonban a kínálat nem tudja kielégíteni a keresletet.

Ennek köszönhetően sokan vannak, akik a feketepiac felé fordulnak, és ismeretlen forrásból származó vakcinákat is hajlandóak megvásárolni, hogy végre valahára túl legyenek ezen az őrületen.

A bűnszervezetek nem tétlenkedtek

A december óta ugrásszerűen megnőtt azoknak a dark weben feladott hirdetéseknek a száma, amelyek koronavírus elleni vakcinákat kínálnak megvételre. A Check Point internetbiztonsági vállalat munkatársai a múlt év utolsó hónapjában 8 oldalnyi ilyet találtak, szemben az idén januári 34 oldalnyi hirdetéssel – írja az amerikai CNBC.

A dark web lényegében illegális internetes piacterek összessége, amit speciális szoftverek segítségével lehet elérni és különböző kriptovalutákat használnak fizetőeszközként. Ezeken a felületeken szinte bármi beszerezhető: fegyverek, kábítószerek, vényköteles gyógyszerek, emberi szervek és egyéb illegális termékek, szolgáltatások. Nem meglepő tehát, hogy a járvány kezdete óta a COVID-19-hez kapcsolódó dolgok is értékesítésre kerülnek itt. A különböző speciális védőfelszerelésektől kezdve egészen az oltásokig bezáróan, szinte minden.

Milyen vakcinák és mennyiért kaphatók a dark weben?

A Kaspersky kiberbiztonsági cég március 4-én közzétett jelentése szerint a koronavírus elleni vakcinák három fajtáját hirdették a dark weben a bűnözők: a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna készítményét.

A védőoltások ára adagonként 250 és 1200 dollár között mozgott, átlagosan pedig 500 dollárért, azaz átszámítva körülbelül 150 ezer forintért lehetett beszerezni őket.

Az eladók elsősorban Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból származnak, és titkosított üzenetküldő alkalmazásokat használnak (például a Wickr és a Telegram) kapcsolattartásra a vevőkkel.

Az eladók túlnyomó többsége Bitcoin formájában kéri el a vakcinák árát, ugyanis a kriptonvalutában történő fizetés lényegében lehetetlenné teszi a hatóságok számára a tranzakció nyomon követését, illetve védi az eladók és a vásárlók névtelenségét is.

500 dollárért kínált Moderna-féle koronavírus elleni vakcina a dark weben (Forrás: kaspersky.com)

Bóvli a sötét weben vásárolt koronavírus vakcina?

Ahogy arról a RIPOST korábban beszámolt, március elején az INTERPOL arra figyelmeztetett, hogy hivatalos forrásból jelenleg nem lehet oltóanyaghoz jutni az interneten keresztül. A nemzetközi rendőrségi szervezet úgy fogalmazott, hogy a különböző weboldalakon hirdetett vakcinák nem legálisak, nem lettek letesztelve, így veszélyesek is lehetnek. Aki megveszi ezeket a készítményeket, az veszélybe sodorja önmagát, a pénzével pedig a szervezett bűnözést finanszírozza.

A Kaspersky szakértői szerint a sötét weben értékesített dózisoknak a 30 százaléka eredeti, de ez még közel sem garancia arra, hogy működnek is, mivel ezek a készítmények speciális tárolást igényelnek. A Pfizer/BiNTech vakcináját például -70 fokon kell tartani a felhasználásig, ez a körülmény pedig valószínűleg nem teljesül a sötét weben vásárolt vakcinák esetében.

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy az internet sötét oldalán elérhető vakcinák többsége hamisítvány. Az ampullák legtöbbször csak ártalmatlan sóoldatot tartalmaznak, rosszabb esetben viszont valami sokkal veszélyesebbet. Tehát a megvásárlásuk semmilyen körülmények között sem ajánlott.

Az oltásigazolások sokkal kelendőbbek

Sokan vásárolnak maguknak kétes eredetű és megbízhatatlan koronavírus vakcinát. A Kaspersky például talált olyan eladót, aki már 100-200 adagot értékesített a készleteiből. A többség azonban nem is a vírus elleni védettségre, hanem az vakcinával járó szabadságra vágyik, ezért inkább hamis oltási igazolásokat vesz, ami a közeljövőben a nemzetközi utazás egyik alapfeltétele lehet.

Az európai oltásigazolásai kártya körülbelül 20–25 dollárba (6-7 ezer forint) kerül a dark weben.

Dark weben kapható hamis oltási igazolás (Forrás: kaspersky.com)

A hatóságok sok országban megkövetelik az emberektől, hogy bizonyos tevékenységek elvégzése előtt mutassanak föl a közelmúltban elvégzett negatív koronavírus tesztet. A csalók ezt is könyörtelenül kihasználják. Például az oroszországi vásárolókra specializálódott dark webes felületeken olyan hamis negatív teszteredményeket lehet vásárolni, amin a dátum szabadon beírható. A bizonyítvány nem olcsó, az ára 3500 és 5000 rubel (15-20 ezer forint) között mozog.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Szürreál: migránsok, kommunisták és rendőrök között tört ki tömegverekedés a párizsi repülőtéren

KÜLFÖLD

Szakképesítés nélküli plasztikai sebészt tartóztattak le

KÜLFÖLD

Moszkvai terrortámadás: visszaállíthatják Oroszországban a halálbüntetést?

KÜLFÖLD

Drónok segítségével vadászták le az emberekre támadó szlovák vérmedvét