KÜLFÖLD

Sokkoló felfedezés: Újabb gyilkos denevér-vírus bukkant fel

Figyelmeztetést adtak ki a szakértők egy új kórokozó miatt: a nemrég felfedezett denevér-vírus könnyen átterjedhet az emberre, és súlyos betegséget, sokszor halált okoz.
  • Szerző:

A Dél-Ausztráliában felfedezett új, gyilkos denevér-vírus görcsöket és bénulást okoz a fertőzött emberekben, a helyi egészségügyi szervezetek figyelmeztetést adtak ki. Ebben kérik a lakosokat, hogy ha a természetbe mennek, kerüljék az érintkezést a denevérekkel; a veszettséghez hasonló vírus ugyanis harapással terjed.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

Az ausztrál Egészségügyi- és Járványügyi Központ szóvivője, Dr Louise Flood megerősítette, hogy már harmadik alkalommal azonosították a denevér lyssavírust Dél-Ausztáliában élő denevérekben, írja a Daily Mail Australia. A vírus a beteg állatok nyálával, harapással vagy karmolással terjedhet át az emberre, de a fertőzéshez sokszor annyi is elég, ha a denevér nyála a szembe, szájba vagy orrba jut. A vírus súlyos, delíriummal, görcsrohamokkal és bénulással járó betegséget okoz. Ha a fertőzött beteg későn kap orvosi ellátását, elkerülhetetlenül halál a vége.

Képünk illusztráció! Fotó: Pixabay

Bár a betegséget a denevérek mindössze egy százaléka hordozza, a szakértők szerint aggasztó, hogy a denevér-vírus eddig mindhárom áldozatával végzett; és nem győzik hangsúlyozni, hogy denevérekkel csakis hozzáértők foglalkozzanak, védőfelszerelésben. A koronavírus járvány kitörése óta járványszakértők azon dolgoznak, hogy megtalálják, milyen potenciálisan halálos vírusra számíthat az emberiség, és milyen állatokban találhatók meg azok. Tudósok ugyanis attól tartanak, hogy a következő világjárvány a fekete halálként elhíresült pestisnél is súlyosabb lesz, és fel szeretnének készülni a védekezésre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?