KÜLFÖLD

Kemény lépéssel akadályoznák meg dánok a párhuzamos társadalmak kialakulását

A skandináv ország a párhuzamos társadalmak kialakulásának szeretné elejét venni a radikális döntéssel.

A szociáldemokrata dán kormány egy olyan törvényjavaslattal állt elő, amely 30 százalékban maximalizálná a „nem nyugati” származású lakosság arányát az ország összes településén. A nagy médiavisszhangot kiváltó tervezet célja, hogy elejét vegyék a főleg migránsok lakta külvárosok gettósodásának, illetve a „párhuzamos társadalmak” kialakulásának megelőzése – írja a The Guardian interntes kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Ha túl sok nem nyugati lakosa van egy városrésznek, akkor az a vallási és kulturális alapú párhuzamos társadalmak kialakulásának fokozott veszélyével jár”

– fogalmazott Kaare Dybvad Bek belügyminiszter, aki azt is elárulta, hogy a 30 százalékos limitnek minden dán település minden városrészében szeretnének érvényt szerezni legkésőbb 2031-ig.

A tárcavezető politikus arról adott tájékoztatást, hogy a hivatalos kommunikációban a jövőben nem „gettóként” fognak hivatkozni a főleg migránsok lakta hátrányos lakónegyedekre a jövőben, mivel ez a kifejezés jelentősen lerontja ezeknek a városrészeknek a társadalmi megítélését.

Egészen mostanáig a gettó szót rendszeresen használták azokra az ezer főt meghaladó negyedekre, melyek lakóinak több mint a felét nem nyugati származású emberek teszik ki, 40 százalékuk munkanélküli, háromszor magasabb a bűnözési ráta az országos átlagnál és a helyiek többségének a bruttó jövedelme alacsonyabb az országos átlagnál.

Ezek alapján jelenleg 15 városrész tekinthető gettónak Dániában, és rövid időn belül további 25 válhat azzá. Ezt szeretné megakadályozni az új törvénytervezet, amit jobb- és baloldali pártok egyaránt támogatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a korábbi konzervatív kormány három évvel ezelőtt vezetett be egy 50 százalékos korlátozást a nem nyugati lakosság arányát tekintve – ezt szigorítja most tovább a Mette Frederiksen vezette baloldali kabinet.

Dánia 5,8 milliós lakosának 11 százaléka külföldi származású, utóbbiak 58 százaléka, azaz körülbelül 370 ezer ember nem nyugati országokból származik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?