KÜLFÖLD

Dánia is azt mondta, elég: nem fogadnak be több migránst

A skandináv ország vezetése úgy döntött, hogy véget vetnek az országot érintő migrációnak. Sajtóhírek szerint Dánia hamarosan kiléphet az ENSZ menekültügyi szervezetéből, ezzel egy időben pedig véget vetnek a menekültek és migránsok befogadásának.
címkék:
  • Szerző: WM

Dánia miniszterelnöke, Lars Lokke Rasmussen újévi beszédében megígérte, hogy 2018-ban véget vet országában a migránsok által kiépített párhuzamos társadalmaknak. Rasmussen szerint ezeknek a párhuzamos társadalmaknak a léte olyan negatív spirált és ellenkultúrát hoz létre, ami végül oda vezet, hogy a migránsok által lakott területeket bűnszervezetek tartják irányításuk alatt. A miniszterelnök szerint Dánia nyitott ország, de nem engedhetik meg, hogy területén veszélyes gettók legyenek, ezért 2018-ban le fogják bontani azokat - mondta beszédében a miniszterelnök. A gettók felszámolását egyes területeken az épületek elbontásával, máshol pedig a lakók egymástól távolra költöztetésével fogják megoldani. Dánia emellett minden olyan képességgel igyekszik ellátni a szíriai menekülteket, ami segít nekik abban, hogy minél hamarabb visszatérjenek szülőföldjükre – erről először a 888.hu írt.

A dán lapok Rasmussen újévi bejelentését követően arról kezdtek cikkezni, hogy az ország kiléphet az ENSZ menekültügyi intézményéből, az UNHCR-ből is. Ezt a döntést azzal indokolja a dán kormány, hogy az ország nem tud és nem is akar sem több menekültet, sem több migránst befogadni.

Dániának lélegzetvételnyi szünetre van szüksége

– áll a magyarázatban. Az UNHCR ugyanis arra kötelezi például Dániát, hogy a kötelező elosztási kvóta értelmében 500 menekültet kell évente befogadnia. Az elsődleges számítások szerint 2017-ben legalább 2700 ember keresett menedéket Dániában. A parlament az elmúlt napokban elfogadott egy törvényt is, amely kimondja, hogy az országnak nem kell kötelezően menekülteket befogadnia. A törvényt a baloldali pártok nem támogatták, sőt éppen ellenkezőleg, élesen bírálták.

A világnak több nemzetközi együttműködésre van szüksége, és nem kevesebbre

– állítja Sofie Carsten Nielsen, a dán balliberális párt külügyi ügyekért felelős szóvivője.

A baloldali párt mellett az Amnesty International emberi jogi szervezet is elítélte a döntést, és történelmi kudarcot emlegettek ennek kapcsán.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?