KÜLFÖLD

Dánia felgyorsítja a migránsok hazatoloncolását, mert túl sok nemi erőszakot követnek el

Dánia azon kevés európai uniós tagállamok egyike, ahol még józanul gondolkodnak a migrációval kapcsolatban.

A dán igazságügyi minisztérium felgyorsítaná a szexuális bűnelkövető illegális bevándorlók és menekültek hazatoloncolását, mivel a legfrissebb felmérések szerint a nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények közel negyedét ők követik el, ami jelentős felül reprezentációt jelent a társadalomarányos számukhoz képest – írja a B.T. című dán bulvárlap internetes kiadása.

A hivatalos statisztikákra hivatkozva a B.T. arról számolt be, hogy 2020-ban 987 személye ellen emeltek vádat nemi erőszak miatt Dániában. Ez több mint kétszer annyi, mint nyolc évvel korábban, 2012-ben, amikor 417 vádemelés történt.

A két vizsgált időpont között ráadásul a jogerős ítéletek száma is elég markánsan megnövekedett. Tavaly 217 nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekmény esetében született bírói döntés, a 2012-es 132-vel szemben.

Ami viszont ennél is érdekesebb adat, hogy a tavalyi 217 nemi erőszak miatt elítélt személy közül 53-nak nem volt dán állampolgársága, sőt, a többségük még csak dánul sem beszélt. Ez az összes eset 24 százaléka, azaz durván a negyede.

A dán állampolgársággal nem rendelkező nemi erőszaktevők túlnyomó többsége szír, török és úgynevezett „hontalan személy” (leggyakrabban palesztin arabok) volt.

„Nagyon komolyan veszem a számokat, mert a nemi erőszak egy undorító bűncselekmény, amelyet sajnos túlzott mértékben követnek el külföldi állampolgárok. A számok egyértelműen azt mutatják, hogy etnikai ferdítéssel van dolgunk. Viszonylag sok külföldit elítélnek nemi erőszakért, és emiatt az ország börtöneiben és fogvatartási központjaiban a fogvatartottak több mint fele bevándorló vagy bevándorló leszármazottja”

- fogalmazott Nick Haekkerup dán igazságügyi miniszter, aki „óriási problémának” és „ijesztőnek” nevezte a kialakult helyzetet.

„Elsősorban a közösségünk és a társadalmunk számára jelent hatalmas problémát, hogy vannak olyan etnikai csoportok, melyek ilyen jelentős hatást gyakorolnak a bűnügyi statisztikákra. Ez kihívást jelent a társadalmunk egységére nézve, ezért a kormány politikája az, hogy a nemi erőszakért elítélt, dán állampolgársággal nem rendelkező külföldieket azonnal ki kell deportálni az országból, ha ennek megvan a jogi alapja”

- zárta gondolatait a tárcavezető politikus.

Nick Haekkerup dán igazságügyi miniszter. (Forrás: AFP)

A nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények számának monoton növekedése miatt a dán törvényhozás tavaly decemberben elfogadott egy új jogszabályt, amely egy úgynevezett beleegyezési záradékot vezetett be. Ennek értelmében automatikusan megerőszakolásnak számít, ha a szexuális aktusba valamelyik fél nem egyezik egyértelműen bele. Ennek megállapításához korábban a bíróság előtt kellett bizonyítani , hogy a vádlott erőszakot alkalmazott.

Nick Haekkerup azonban szkeptikus az új törvény hatékonyságával kapcsolatban. A tárcavezető politikus úgy véli, hogy a jogszabály-módosítás önmagában nem elegendő a statisztikai adatok növekedési tendenciájának megfordításához. Ezért az igazságügyi minisztérium különleges lehetőségeket biztosít a rendőrség számára a szexuális erőszakkal kapcsolatos bűnügyek felgöngyölítéséhez. Az egyenruhásoknak például a jövőben lehetősége lesz az áldozatok videóhíváson keresztüli meghallgatására a védelmük érdekében. A tárca azt várja az intézkedésektől, hogy ”a szexuális visszaélések kapcsán a kultúrát és magatartást is sikerül majd megváltoztatniuk.„

A jogszabályi változásoktól függetlenül a dán kormány egyébként nemrég úgy döntött, hogy hogy lépésről lépésre, fokozatosan visszaküldi az országban tartózkodó szír menekülteket a hazájukba, mondván, hogy a közel-keleti állam egyes részein már véget értek a polgárháborús cselekmények, így azok biztonságosnak tekinthetők.

Mattias Tesfaye dán bevándorlási miniszter február végén kijelentette, hogy a Dánia „kezdettől fogva nyitott és őszinte” volt a Szíriából érkező menekültekkel szemben, akiknek sosem mondták, hogy örök időkre az országban maradhatnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?