KÜLFÖLD

Csúnyán lebukott a klímavédők élharcosa, Greta Thunberg

A 16 éves Greta Thunberg nevét egyre többen ismerik világszerte. Ő az, aki minden eszközzel harcol a klímaváltozás ellen, ő az, aki beolvas a világ vezetőinek, ha kell, ő az, aki világszervezetek csúcstalálkozóin mond indulatos beszédeket, és ő az, aki csak környezetvédő módon hajlandó utazni.
  • Szerző: WM

Nem, Greta Thunberg nem veszi igénybe légitársaságok szolgáltatásait, Greta inkább áthajózza az óceánt, nem törődve a kényelmetlenségekkel. A Time magazin által az év emberének választott Thunberget közel kilenc millióan követik az Instagramon. A legújabb fényképét 1,2 millióan kedvelték. A fotón mackó nadrágban ül egy vonat padlóján, miközben a távolba réved.

A vitát kiváltó fotó.

A poszt mellé annyit írt, hogy egy túlzsúfolt vonaton szeli át Németországot, és tart azzal hazafelé.

A fiatal lány mellé néhány bőröndöt is tettek, mintha tényleg órákat töltött volna ott. A valóság ezzel szemben azonban az, hogy Gretának az első osztályon volt ülőhelye. A klímaaktivista akkor bukott le, amikor a német vasúttársaság szóvivője örömét fejezte ki, hogy a német vasút környezetbarát járatát választotta, de – mint mondta – annak is örültek volna, ha arról is beszámol, hogy milyen kedvesek voltak vele a vasút dolgozói az első osztályon.

Greta Thunberg
Fotó: Stephanie Keith / Getty Images

Thunberg reagált a szóvivő kijelentésére. Elmondta, hogy nem kritikaként szánta a posztot, és csak egy idő után kapott ülőhelyet. De szerinte az jót jelent, ha a vonatok túlzsúfoltak, mert sokan választják az utazás környezetkímélő formáját.

Nos, feltehetően sosem fog kiderülni, hogy csupán újabb PR fogás volt-e Thunberg posztja, mint ahogy az sem teljesen világos, hogy ki menedzseli a lányt, és ki az, aki az ötleteket adja az akcióihoz.

És ezeket olvastad már?