KÜLFÖLD

Nem hiszed el, kiken tesztelik a Covid elleni vakcinát helyettesítő orrsprayt

Az orosz Gamaleya Intézet közölte: a gyermekek számára készülő Covid-19 vakcina helyettesítő szeptember 15-ig elkészül.
  • Szerző: Ripost

A Szputnyik V orrspray tesztelését a 8 és 12 év közti gyermekeken kezdték el Oroszországban, a Covid elleni orrspray kiválhatja az oltást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Covid-orrspray

Fotó: Pixabay

A tervek szerint már szeptember közepén tömegesen adnák a gyerekeknek az új ellenszert – számol be a Livemint.

Kiderült: a készítmény nem különbözik a vakcinától, ugyanazt az anyagot adják be a kicsiknek, csak orron keresztül.

Nem csak az oroszok gondoltak erre a megoldásra, Amerikában is kísérleteznek Covid elleni orrspray-vel. A hagyományos injekció formájú védőoltások mellett néhány éve az orrspray általi immunizálás is megjelent a piacon, mely most a koronavírus elleni harcban szintén főszerephez juthat. Gyerekeknek a könnyű alkalmazás miatt lehet előnyös.

A nazális immunizálás előnye, hogy közvetlenül a fertőzés helyén képes reagálni a kórokozóra.

„A klinikai tesztek első fázisában az amerikai nazális vakcina ártalmatlannak bizonyult, jelenleg a hatékonyságát tesztelik” – fogalmazott Tóth Sándor virológus.

A vakcina lényege az, hogy az orrnyálkahártyán indítja be az immunválaszt, vagyis ott, ahol a vírus cseppfertőzés során a szervezetbe jut, ezért lehet hatásos a Covid elleni orrspray.

„A legközelebbi alkalommal, mikor a kórokozó megjelenik az orrnyálkahártyán, azonnal beindul az immunitás, így a vírus nem lesz képes szaporodni” – magyarázta a víruskutató a vakcina működési elvét. Tóth Sándor virológus szerint ez az oltóanyag megbízható és hatékony védelmet tud nyújtani a jövőben a koronavírussal szemben.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?