KÜLFÖLD

Megváltozott a Covid két leggyakoribb tünete – erre kell most figyelni

A koronavírus tünetei a mutánsokkal változhatnak.
  • Szerző: Ripost

A Covid-19 két leggyakoribb tünete megváltozott a járvány kezdete óta – állítja egy új tanulmány. Az orvosok több mint egy éve arra figyelmeztették az embereket, hogy figyeljenek az olyan tünetekre, mint a köhögés, a láz és a szaglás elvesztése, melyek a vírus leggyakoribb jelei. Ezekre természetesen most sem árt figyelni.

covid két leggyakoribb tünete

Fotó: Pixabay

A Zoe Covid Symptom tanulmány szerint viszont az új variánsok miatt a leggyakoribb tünetek mára a torokfájás, a fejfájás és az orrfolyás, és egyáltalán nem biztos, hogy ennél komolyabb tüneteket okoz a vírus. A fiataloknál olyan érzést kelthet, mint egy egyszerű megfázás – állítja Tim Spector professzor, aki a tanulmány létrejöttében vett részt. A professzor szerint a Delta-variáns, amelyet először Indiában azonosítottak, úgy tűnik, hogy más törzsekhez képest némileg másképp működik. A tanulmányban ezer brit ember tüneteit vizsgálták meg – írja a Mirror.

Úgy tűnik, hogy a változás összefügg a Delta-variáns növekedésével: ez most az Egyesült Királyságban a Covid-esetek 90 százalékát teszi ki. Az íz- és szaglásvesztés már nincs a top 10 tünet között. Fontos kiemelni, hogy Magyarországon eddig még kevés Delta-variánssal fertőzött beteget találtak.

Egyéb tünetek

Az Imperial College London React study nevű tanulmánysorozata több mint egymillió embert vizsgált Angliában. A szakértők szerint a láz mellett még hidegrázást, izomfájdalmat és étvágytalanságot is gyakran tapasztalnak a fertőzöttek a klasszikus tünetek mellett – írja a BBC a tanulmány alapján.

Az oltás megoldást jelenthet

Dr. Jenny Harries, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének vezérigazgatója szerint az oltás védelmet nyújt a Delta-variáns ellen is, és javasolja, hogy aki csak teheti, vegye fel a védőoltást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?