KÜLFÖLD

Bukik a Brexit, ha szavaznak a britek?

Az előrehozott brit választások miatt több kérdés is felmerült az Egyesült Királyság EU-s kilépésével kapcsolatban.
  • Szerző: KF

Theresa May politikai bombát robbantott: senki sem számított arra, hogy a brit miniszterelnök előrehozott választásokat ír ki június 8-ra. Korábban ugyanis elutasította ezt a lehetőséget, mondván: a Brexit-tárgyalások fényében az országnak egységesnek és stabilnak kell maradnia, egy választás azonban ezt semmissé tenné. May számára azonban mostanra nyilvánvalóvá vált: csak egy új parlamenttel képes magabiztos állásponttal fellépni Brüsszellel szemben.

A választás azonban több kérdést is felvet.

 

Megállíthatják a britek a Brexitet a választáson?

Erre nagyon kicsi az esély, főleg, mivel a két vezető párt, a Konzervatívok és a Munkáspárt is azt vallja, hogy a Brexit-referendum egyszeri és megismételhetetlen volt. A Liberáldemokraták és a Zöld Párt kiíratna egy második népszavazást, de ehhez nyerniük kéne júniusban.

A Brexit mikéntje azonban változhat: jelenleg a May vezette Konzervatívok „hard Brexitje” van terítéken, de ha a Munkáspárt kerülne az élre, akkor a nem teljes szakítást és közös piaci tagságot takaró „soft Brexit” lenne a befutó. Ezt az elképzelést támogatják a tagországok képviselői is, de a felmérések szerint Mayék megszilárdítják az uralmukat.

 

Csúszik a Brexit?

Erre is kicsi az esély, mivel May már aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, ezzel pedig technikailag is elindult a kilépés. Ráadásul most Brüsszelnek kell elvégeznie a „házi feladatát”, és a szakértők szerint a valós brit-EU-s tárgyalások csak a német választásokat követően fognak megkezdődni.

Megerősödik Theresa May?

Ez viszont nagyon valószínű – egyes szakértők szerint ha győz, a miniszterelnök asszony churchilli magasságokba emelkedhet. Ha a Konzervatívok kapják a legtöbb voksot, azzal a Brexit-terveik is megerősítést nyernek. A várakozások szerint egyébként a választás a párt malmára hajtja a vizet, több széket szerezhetnek meg az alsóházban, és így May is könnyebben átverheti a törvénytervezeteket a parlamenten.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?