KÜLFÖLD

Brutálisan végzett a 85 éves holokauszttúlélővel egy muszlim migráns Párizsban

Bestiális gyilkosság rázta meg Franciaországot 2018 márciusában. A 85 éves Mireille Knollt a saját lakásában szúrták halálra, majd a testét felgyújtották. Az elsőrendű vádlott a muszlim szomszéd, rajta kívül az édesanyjának és egy hajléktalannak kell a bíróság elé állnia az emberölési ügyben.
  • Szerző: WM

Mireille Knoll köztiszteletben álló nyugdíjas volt. Mindenki tudta róla, hogy az 1932-ben született nő zsidó vallású és óriási szerencsének köszönhetően élte túl a holokausztot. Az emberekkel mindig nagyon kedvesen bánt, szinte fiaként szerette azt a muszlim szomszédját is, aki később az életére tört. A francia hatóságok ugyanis bizonyítottnak látják, hogy az idős nő szomszédságában élő 30 éves Yacine M. az elkövető. Rajta kívül a bíróság elé kell még állnia a vádlott édesanyjának és egy 24 éves hajléktalannak is. A nyomozók arra jutottak, hogy ők lehettek a muszlim férfi bűntársai, akik elsősorban a gyilkosság nyomainak eltüntetésében segédkeztek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mireille Knoll meggyilkolása egész Franciaországot sokkolta
Fotó: AFP

Mireille Knollra 2018 márciusában a saját lakásában támadtak rá, és összesen 11 késszúrással végeztek vele. Az idős nyugdíjas már feltehetően halott volt, amikor felgyújtották a testét. Erre feltehetően azért volt szükség, mert az elkövetők úgy akarták beállítani az esetet, mintha öngyilkosság történt volna.

A vádiratban egyébként indokként antiszemitizmus szerepel, ezt azonban az elkövetők határozottan tagadják. Két évvel ezelőtt az ügy akkora felháborodást keltett, hogy még a francia elnöknek is meg kellett szólalnia. Emmanuel Macron akkor úgy fogalmazott, hogy egy barbár gyilkosság történt. A francia államfő még a nő temetésén is részt vett, ezzel is kifejezve az antiszemitizmus elleni elkötelezettségét. Az antiszemitizmus súlyosságát az is jól jelzi, hogy a 85 éves áldozat unokája egy francia hetilapnak arról írt korábban, hogy azért költözött Párizsból Izraelbe, mert félt a franciaországi antiszemitizmustól. Nem érezte biztonságban magát a saját országában. A 20 éves Jennifer Knoll a gyilkossággal kapcsolatban is mondott pár szót:

A nagymamámat 11-szer megszúrta muszlim szomszédja, akit nagyon jól ismert. Felgyújtotta a lakásunkat. Semmit nem hagyott meg, semmilyen emléket. Se egy levelet, se egy fotót. Semmit. Csak a könnyek maradtak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?