KÜLFÖLD

Brutálisan leszámoltak Angela Merkellel

Ezzel a címmel jelent meg a legnagyobb eladott példányszámú német újság, a Bild címlapja kedden. A legutóbbi német tartományi választás csúfos eredménye óta komoly hatalmi harc kezdődött a kormánykoalíció nagyobb pártjában.
  • Szerző: WM

Friedrich Merz, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) korábbi frakcióvezetője ki merte mondani azokat a dolgokat, amelyeket már egyre többen gondolnak a párton belül. Merznek jó pár évvel ezelőtt komoly konfliktusai voltak Angela Merkellel, ezért döntött úgy akkor, hogy inkább kilép a párt vezetéséből. Tavaly aztán a német kancellár bejelentette, hogy nem indul a CDU elnöki székért, így Friedrich Merz előtt megnyílt a kapu, hogy elégtételt vehessen, ő maga is bejelentkezett a kormányzó párt vezetéséért. Végül a kongresszus mégis úgy döntött, hogy helyette Annegret Kramp-Karrenbauert választják meg pártelnöknek. Merz elismerte vereségét, és megígért, hogy támogatni fogja pártja új elnökét.

Friedrich Merz
Fotó: Getty Images

Az Angela Merkellel szembeni ellenérzései azonban megmaradtak. Eddig is többször előfordult, hogy megjegyzéseket tett a kancellár döntéseire, a minap azonban a ZDF nevű német köztelevíziónak adott nyilatkozatában brutálisan leszámolt a „Muttival”.

Vasárnap a németországi Türingiában tartottak tartományi választást, ahol a CDU történelmi vereséget szenvedett. A posztkommunista párt és a bevándorlás ellenes Alternatíva Németországért is simán megelőzte őket. Friedrich Merz szerint ez bizalmatlansági szavazás volt a berlini kormánnyal szemben, az emberek döntéséből pedig le kell vonni a megfelelő következtetéseket. A korábbi frakcióvezető úgy véli, hogy a jelenlegi német kormánynak nagyon rossz megítélése van, amin sürgősen változtatni kell, különben a két év múlva esedékes országos választáson újabb komoly pofonba szaladhat bele a történelmi párt. A 63 éves politikus közvetlenül Angela Merkelt is támadta. Róla azt mondta, hogy az elmúlt években a kormányzását a tétlenség jellemzi.

Angela Merkel
Fotó: afp

A német emberek azonban politikai vezetést és világos kijelentéseket várnak…

–tette hozzá Merz, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy a jelenlegi kormány ezzel a teljesítménnyel még két évet kihúzzon. Szerinte a problémák már túl nagyra nőttek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?