KÜLFÖLD

Brutális környezetszennyezés: idén 1560 millió arcmaszk került az óceánokba!

A 2020-ban legyártott szájmaszkok körülbelül 3 százaléka végezte a tengerekben, óceánokban.
címkék:

Az OceansAsia nevű tengervédelmi szervezet napokban kiadott tanulmánya szerint idén eddig 1560 millió darab egyszer használható sebészeti arcmaszk került a világ óceánjaiba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Hong Kong-i székhelyű nonprofit vállalat számításai alapján az emberiség 52 milliárd darab arcmaszkot gyártott le a koronavírus-járvány kirobbanása óta. Ennek körülbelül 3 százaléka került a tengerekbe és óceánokba, szennyezve ezzel a vízi ökoszisztémát.

Egy maszk – típustól függően – 3-4 grammot nyom, tehát körülbelül 6800 tonna műanyag kerülhetett a világ óceánjaiba ebben a formában.

Az OceansAsia kutatási igazgatója, Dr. Teale Phelps Bondaroff és a jelentés vezető szerzője elmondta, hogy az 1,56 milliárd arcmaszk, amely 2020-ban óceánokba került, csak a jéghegy csúcsát jelentik, mivel évente átlagosan 8-12 millió tonna műanyag hulladék kerül a világ óceánjaiba.

Egy csendes-óceáni sziget partján talált szájmaszkok. (Forrás: OceansAsia)

„A tengeri műanyag szennyezés egyértelműen pusztítja az óceánokat. A műanyag szennyezés becslések szerint évente mintegy 100 000 tengeri emlőst, teknősöket, több mint egymillió tengeri madarat és még több halat, gerinctelent és más állatot pusztít el. Emellett negatív hatással van a halászatra és az idegenforgalmi ágazatra is, a világgazdaságnak pedig évente 13 milliárd dollárba kerül a károk felszámolása„

- fogalmazott Gary Stokes, az OceansAsia üzemeltetési igazgatója, aki mindenkinek azt javasolja, ”hogyha lehetőség van rá”, akkor szövetből készült, többször használható védőmaszkot használjunk inkább.

címkék:
És ezeket olvastad már?