KÜLFÖLD

Brutális: gyerekeket és nőket lőnek le a török határnál!

Durva jelentések szivárogtak ki a török-szír határról. Egy emberjogi szervezet azt állítja, hogy menekült gyerekeket és nőket is lelőnek a török oldalon.
  • Szerző: WM

A Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet legújabb jelentésében azt állítja, hogy a török-szír határnál a katonák embereket ütnek, lőnek és gyilkolnak. Az áldozatok között nők és gyerekek is vannak. A 2015 óta lezárt határon tucatjával esnek el a menekültek.

A szervezet áprilisban és májusban készített kisfilmet az embertelen körülményekről. Ez idő alatt a sok sérült mellett legalább öten meghaltak, köztük egy 15 éves fiatal fiú is -írja a bild.de. További nyolc ember megsérült, amikor a határőrök rájuk lőttek. A sebesültek között három-, öt- és kilencéves gyerekek is volt. 

A jelentés leír egy konkrét esetet is. Egy férfinak lebombázták a lakását, és több társával a határra menekült, hogy átkeljenek a török oldalra. A spontán összeverődött csoportban több gyermek is volt. 

Amikor már csak 500 méterre voltunk a faltól, lövéseket hallottunk. A golyók körülöttünk csapódtak be, a gyermekek és a nők sírva fakadtak. 

A férfi azt is elmesélte, hogy nővérével és unokatestvérével a földre vetették magukat, testükkel védték a kisgyerekeket. A legszörnyűbb pillanat az volt, amikor abbahagyta a nővére és az unokatestvére a sikítozást. Ebből jött rá, hogy a rokonai meghaltak. 

Kövér határőrök lövöldöznek 

Több másik eset mellett a német lap azt is írja, hogy egy másik menekült család egy kerítéslyukon jutott át Törökországba. Nem sokkal később itt is lövések dördültek. Egy férfit a hátán, az unokatestvérét a mellkasán találta el a golyó. 

Emlékszem, hogy a határőr kövér és kopasz volt. Mindössze 10 méterre állt tőlünk...

Az emberjogi szervezet attól tart, hogy megismétlődhet az a katasztrófa, ami 1995-ben történt a srebrenicai mészárláskor

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?