KÜLFÖLD

Brit belügyminiszter: a közösségi oldalaknak törölniük kell a migránspárti tartalmakat!

A Boris Johnson vezette brit kormány pénzbírságokat és bizonyos szolgáltatások blokkolását helyezte kilátásba arra az esetre, ha közösségi oldalak tovább népszerűsítik az illegális migrációt.

Priti Patel brit belügyminiszter szombaton nyílt levelet tett közzé, melyben arra szólította fel a közösségi oldalakat, hogy azonnal távolítsák el a felületeikről azokat a tartalmakat, melyek jó fényben tüntetik fel az illegális migrációt, mivel ezek a bejegyzések arra ösztönzik az embereket, hogy nekivágjanak a veszélyes tengeri útvonalaknak, tehát fokozzák az illegális bevándorlást – írja a Sky News.

„Az ilyen bejegyzések arra ösztönöznek embereket, hogy elhagyjanak egy biztonságos európai országot és kockára tegyék a saját és családtagjaik életét. Ezeket a tartalmakat leggyakrabban az embercsempészek állítják elő a halálos üzleti tevékenységük előremozdítása érdekében (...) Ezekben a bejegyzésekben soha nem tesznek említést azokról az emberekről, akik meghaltak az átkelés során, vagy azokról, akik kénytelenek voltak 13 órát tölteni lélekvesztő hajókban a fagyos tengeren”

- fogalmazott a tárcavezető politikus, aki szerint a közösségi óriásvállalatok lényegében támogatják az illegális migrációt azzal, hogy az ilyen tartalmakat nem cenzúrázzák.

Priti Patel úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban a közösségi oldalak tettek némi előrelépést a „halálos átkelésekről” szóló tartalom törlésében, de ennél sokkal többre van szükség, és a vállalatoknak „gyorsan és proaktívan kellene eltávolítaniuk az illegális migrációt támogató bejegyzéseket, mielőtt még több férfi, nő és gyermek halna meg a tengeren.”

Chris Philp bevándorlási miniszter azzal vádolta meg a Facebookot, hogy embereket sodor életveszélybe, mivel nem távolítják azokat az „erkölcstelen és etikátlan” hirdetéseket, melyeket az embercsempészek használnak az illegális migráció fokozására. A politikus szerint, ha a közösségi oldalak nem törlik az ilyen és ehhez hasonló tartalmakat a jövőben, akkor az 1971-es bevándorlási törvény alapján pénzbírságokra és egyes szolgáltatásaik blokkolására számíthatnak.

A brit kormány egyébként azután szólított fel a migránspárti tartalmak eltávolítására, hogy a hétvégén szó szerint felrobbantotta az internetet egy videó, melyen az látható, ahogy egy maroknyi illegális migráns nevetgélve szeli át a La Manche-csatornát egy gumicsónakkal.

A PA brit hírügynökség hatósági adatokra hivatkozva arról számolt be nemrég, hogy idén eddig több mint 3100 bevándorló kelt át illegálisan Franciaországból az Egyesült Királyságba a forgalmas és ezért felettébb veszélyes La Manche csatornán, ami duplája a tavalyi év azonos időszakában mért számoknak.

A francia hatóságok összesítése szerint tavaly 9,6 ezer határsértési kísérlet történt a tengeri szorosban. 2018-ban ez a szám háromszáz körül volt, míg két éve is alig haladta meg az 1800-at, tehát az elmúlt két évben ötszöröse nőtt a migrációs nyomás.

A brit hatóságok egyébként évek óta képtelenek megállítani az illegális migrációt a La Manche csatornán, ahol a bevándorlók a francia partokról indulnak el Anglia felé, az útjukat pedig általában senki nem akadályozza meg. Történik mindez annak ellenére, hogy a Boris Johnson vezette brit kormány több millió fontot fizet évente Franciaországnak azért, hogy feltartóztassák a migránsok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?