KÜLFÖLD

Brazíliának sem tetszik - kiléptek az ENSZ migránspaktumából

Hivatalosan is kilépett az ENSZ globális migrációs csomagjából Brazília - számolt be az O Estado de Sao Paulo címû helyi napilap, amely a világszervezetben lévő saját forrásaira hivatkozott a cikkben.
  • Szerző: MTI

Az újság értesülése szerint az ENSZ-ben aggodalommal fogadták a dél-amerikai ország döntését. A világszervezet képviselői szerint a lépés azt mutatja, az új brazil hatóságok arra készülnek, hogy nemcsak az ENSZ-szel fenntartott kapcsolatrendszerüket tekintik át alaposan, de részvételüket is a korábbi egyezményekben.
    
Az O Estado de Sao Paulo forrásai kiemelték azt a gyorsaságot, amellyel

a brazil kormány - megalakulását követően 8 nappal - értesítette a világszervezetet a kilépésről.
    

Néhány héttel ezelőtt, a január elsején hivatalba lépett Jair Bolsonaro brazil államfő, már kilátásba helyezte, hogy országa kilép az ENSZ globális migrációs csomagjából.

A politikus akkor azt mondta,

az ország hatóságai nem a migránsok ellen vannak, de szigorúan ellenőrizni kell belépésüket Brazíliába.

Egyben sajnálattal szólt arról, hogy az ország korábbi külügyminisztere, Aloysio Nunes Ferreira aláírta a dokumentumot. A tárca új vezetője Ernesto Araújo, aki Bolsonaro hivatalba lépését követően lett külügyminiszter, kijelentette, hogy

az ENSZ globális migrációs megállapodása nem a megfelelő eszköz a probléma rendezésére,

mert a migrációt nem globális kérdésként kell kezelni, hanem a realitásoknak megfelelően, az egyes országok szuverenitásának figyelembe vételével.   
    
Az ENSZ migrációs paktumát december 10-én fogadták el a marokkói Marrákesben rendezett konferencián 164 ország támogatásával, több tagállam nyílt rosszallása és távolmaradása mellett. Az utóbbiak között volt Magyarország is.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?