KÜLFÖLD

Botránykönyvben borította ki a bilit egy problémás iskola igazgatónője

Cédának tartották, mert mutogatta a szőke haját, vagy mert szoknyát mert húzni... A 49 éves Doris Unzeitig több mint öt éven keresztül vezette a német főváros egyik legproblémásabb iskolájaként számon tartott intézményt. A pedagógus azonban feladta, most pedig egy könyvben írja le a tapasztalatait.
  • Szerző: WM

Az egykori igazgató mindig is hivatásként és nem munkaként tekintett a feladatára. Ezért is volt öt évig annak a berlini iskolának az igazgatója, amelyet sokan már csak a híre miatt is elkerülnek. Doris Unzeitig akkor került a német lapok címoldalaira, amikor biztonsági szolgálatot bérelt a suliba, hogy elejét vegye az épületben és az épület előtti minden napos verekedéseknek. Az intézkedése miatt megfogalmazott kritikákat azonban nem tartotta igazságosnak, a folyamatos hátráltatások miatt pedig úgy döntött tavaly márciusban, hogy visszaköltözik Ausztriába.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A problémás berlini iskola

Nem tudtam annak idején másként segíteni. Mindennaposak voltak az erőszakos támadások, verekedések, sokszor még a tanárok sem voltak biztonságban. Egyszer még az egyik várandós kolléganőmet is hasba bokszolták. Olyan volt, mintha az erőszak az órarend része lett volna

– emlékezett vissza Unzeitig. Az egykori igazgatónő már több mint egy éve otthagyta az iskolát, de szerinte sokat nem javulhatott a helyzet, mivel a Spreewald általános iskolát továbbra is biztonsági őrök védik.

A visszaemlékezéseiben a pedagógus többször is arról ír, hogy a főként migránsok járta iskolában a szülők sem voltak együttműködőek. A fiús édesapák legtöbbször nem is vették komolyan az igazgatónőt, mondván, hogy ő csak egy nő, ne mondja meg, hogy a fiúknak hogyan kell viselkednie. Sokszor pedig azért támadták, mert nem viselt fejkendőt.

Szeptember 26-án jelent meg a könyv Németországban.

Sokan cédának tartottak, mert mutogatom a hosszú szőke hajamat, leggingset vagy szoknyát hordtam

– írja a 26-án Németországban is megjelent könyvében Unzeitig.

És ezeket olvastad már?