KÜLFÖLD

Botrány, korrupció: milliókat kaszál a brüsszeli liberális elit

Egyre több brüsszeli liberális politikusról derül ki, hogy miközben átláthatóságról, jogállamiságról papolnak, szorgosan tömik tele a zsebüket. Vajon véletlen lenne, hogy a tőzsdespekuláns Soros Györggyel is jó a kapcsolatuk?
  • Szerző: RIPOST

Az európai liberálisok az utóbbi időben több korrupciós botrányba is belekeveredtek, kiderült, hogy a pártot, az ALDE-t olyan multik is pénzelik, mint a  Microsoft, a Google, az Uber, a Syngenta vagy a Walt Disney. Ezek közül egyesek nem EU-s tagállamokban vannak bejegyezve, hanem például az Egyesült Államokban, Svájcban vagy különböző adóparadicsomokként működő szigeteken. 

Multik is beszálltak a kampányba

Ez azt jelenti, hogy nem európai uniós vállalatok és oligarchák beavatkoznak az EP-választásokba. Emiatt még Emmanuel Macron bevándorláspárti francia államfő is kénytelen volt közölni, hogy az EP-választások után a pártja (LREM) mégsem csatlakozik a liberális frakcióhoz.

Kiderült az is, hogy nem csak a pártot finanszírozzák erősen vitatható módon, hanem vezető liberális politikusok is korrupciós ügyekbe keveredtek.

A V4NA nemzetközi hírügynökség a múlt héten írta meg, hogy svéd listavezetőjüket, Cecilia Wikströmöt le kellett venni a svéd liberális EP-lista éléről, miután adócsalási botrányba keveredett.  Wikström liberális európai parlamenti képviselőként kétmilliárdos adócsalással meggyanúsított cég igazgatótanácsában tevékenykedik hosszú évek óta.

Maga felé hajlik a keze

 

Wikström után pedig a brüsszeli liberális elit első emberéről, Guy Verhofstadtról derült ki, hogy korántsem szent ember, vagy ha igen, akkor rá az a mondás illik, hogy "minden szentnek maga felé hajlik a keze". Az Európai Parlamentben a magyar kormányt és Orbán Viktort folyamatosan támadó, amúgy Soros György nagy barátjáról azt írja az Origó, hogy milliókat kaszál évente.

A volt belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt, jelenlegi liberális frakcióvezető 2010 és 2016 között egy offshore céget is működtető cégcsoport, az Exmar-csoport igazgatóságában ült, és mindezért évi 60 ezer eurót (nagyjából 20 millió forintot) kapott. A liberális politikus azonban nemcsak különféle cégekkel, hanem oligarchákkal is kapcsolatot tart, sőt, lobbizik is nekik.

Ezek közül az egyik a belga Boël család. Verhofstadt különösen Nicolas Boëllel áll szoros kapcsolatban. Az oligarcha birtokolja a Sofina holdingot, amelynek az érdekeltségébe tartozik a GDF Suez is.  A GDF Suez pedig még 2014-ben akarta megszerezni a görögországi Thesszaloniki vízművét. 2015 júliusában Verhofstadt már az Európai Parlamentben követelte Aléxisz Ciprasz görög miniszterelnöktől a privatizációs csomagot. A liberális politikus ezzel a GDF Suez pozícióit erősítette. Verhofstadt saját bevallása szerint a képviselői fizetésén túl még három vállalattól húzott jövedelmet, és egy 2016-os cikk szerint képviselői fizetése mellett – amely évi 96 ezer euró – évente 144 ezer eurót kap egyéb forrásokból. Így összesen 240 ezer eurót kaphatott három évvel ezelőtt (ez nagyjából 55 millió forint).

Soros embereként kerítést bontana

Verhofstadt azt is jó tudni, hogy ő Soros György egyik legmegbízhatóbb embere. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsalád EP-választási kampányvideója ezért nem véletlenül szól arról, hogy nem szabad újabb határzárakat emelni, hanem le kellene rombolni a meglévőket is. A „jó példával” az ALDE EP-frakcióvezetője, Guy Verhofstadt volt belga kormányfő jár elöl, aki a fejével egyszerűen ledönti Magyarország déli határaira emelt biztonsági kerítést. A videóban természetesen megjelenik a bevándorláspártiak legádázabb ellenfele, Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?