Létrehozva: 2019.04.15.

Botrány, korrupció: milliókat kaszál a brüsszeli liberális elit

Egyre több brüsszeli liberális politikusról derül ki, hogy miközben átláthatóságról, jogállamiságról papolnak, szorgosan tömik tele a zsebüket. Vajon véletlen lenne, hogy a tõzsdespekuláns Soros Györggyel is jó a kapcsolatuk?

Az európai liberálisok az utóbbi időben több korrupciós botrányba is belekeveredtek, kiderült, hogy a pártot, az ALDE-t olyan multik is pénzelik, mint a  Microsoft, a Google, az Uber, a Syngenta vagy a Walt Disney. Ezek közül egyesek nem EU-s tagállamokban vannak bejegyezve, hanem például az Egyesült Államokban, Svájcban vagy különböző adóparadicsomokként működő szigeteken. 

Multik is beszálltak a kampányba

Ez azt jelenti, hogy nem európai uniós vállalatok és oligarchák beavatkoznak az EP-választásokba. Emiatt még Emmanuel Macron bevándorláspárti francia államfő is kénytelen volt közölni, hogy az EP-választások után a pártja (LREM) mégsem csatlakozik a liberális frakcióhoz.

Kiderült az is, hogy nem csak a pártot finanszírozzák erősen vitatható módon, hanem vezető liberális politikusok is korrupciós ügyekbe keveredtek.

A V4NA nemzetközi hírügynökség a múlt héten írta meg, hogy svéd listavezetőjüket, Cecilia Wikströmöt le kellett venni a svéd liberális EP-lista éléről, miután adócsalási botrányba keveredett.  Wikström liberális európai parlamenti képviselőként kétmilliárdos adócsalással meggyanúsított cég igazgatótanácsában tevékenykedik hosszú évek óta.

Maga felé hajlik a keze

 

Wikström után pedig a brüsszeli liberális elit első emberéről, Guy Verhofstadtról derült ki, hogy korántsem szent ember, vagy ha igen, akkor rá az a mondás illik, hogy "minden szentnek maga felé hajlik a keze". Az Európai Parlamentben a magyar kormányt és Orbán Viktort folyamatosan támadó, amúgy Soros György nagy barátjáról azt írja az Origó, hogy milliókat kaszál évente.

A volt belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt, jelenlegi liberális frakcióvezető 2010 és 2016 között egy offshore céget is működtető cégcsoport, az Exmar-csoport igazgatóságában ült, és mindezért évi 60 ezer eurót (nagyjából 20 millió forintot) kapott. A liberális politikus azonban nemcsak különféle cégekkel, hanem oligarchákkal is kapcsolatot tart, sőt, lobbizik is nekik.

Ezek közül az egyik a belga Boël család. Verhofstadt különösen Nicolas Boëllel áll szoros kapcsolatban. Az oligarcha birtokolja a Sofina holdingot, amelynek az érdekeltségébe tartozik a GDF Suez is.  A GDF Suez pedig még 2014-ben akarta megszerezni a görögországi Thesszaloniki vízművét. 2015 júliusában Verhofstadt már az Európai Parlamentben követelte Aléxisz Ciprasz görög miniszterelnöktől a privatizációs csomagot. A liberális politikus ezzel a GDF Suez pozícióit erősítette. Verhofstadt saját bevallása szerint a képviselői fizetésén túl még három vállalattól húzott jövedelmet, és egy 2016-os cikk szerint képviselői fizetése mellett – amely évi 96 ezer euró – évente 144 ezer eurót kap egyéb forrásokból. Így összesen 240 ezer eurót kaphatott három évvel ezelőtt (ez nagyjából 55 millió forint).

Soros embereként kerítést bontana

Verhofstadt azt is jó tudni, hogy ő Soros György egyik legmegbízhatóbb embere. A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsalád EP-választási kampányvideója ezért nem véletlenül szól arról, hogy nem szabad újabb határzárakat emelni, hanem le kellene rombolni a meglévőket is. A „jó példával” az ALDE EP-frakcióvezetője, Guy Verhofstadt volt belga kormányfő jár elöl, aki a fejével egyszerűen ledönti Magyarország déli határaira emelt biztonsági kerítést. A videóban természetesen megjelenik a bevándorláspártiak legádázabb ellenfele, Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási orosz győzelem, megszégyenült az Egyesült Államok

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók