KÜLFÖLD

Botrány az ENSZ-ben: elnyomókra bízták a nők jogait

2018-tól négy éven keresztül az a Szaúd-Arábia fog küzdeni a nőjogokért a világban, amely maga is elnyomja a nőket. Viccesnek tûnhet elsőre, ám közel sem az.
címkék:
  • Szerző: WM

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa Szaúd-Arábiát szavazta be a nőjogi bizottságba. A nemzetközi szervezet a döntéssel meglehetősen komoly felháborodást váltott ki sokakban. Többen ugyanis nem értik, hogy Szaúd-Arábia hogyan tudna a nők jogaiért küzdeni az elkövetkezendő négy évben, amikor az országban komoly hátrányok érik a nőket. Az UN Watch nevű szervezet vezetője, Hillel Neuer a következő hasonlattal írta le a történeteket:

Ez az egész olyan, mintha egy piromániás gyújtogatóra bíztuk volna egy tűzoltóság vezetését.

Mindenesetre az tény, hogy a királyságban nem ugyanazok a feltételek vonatkoznak a nőkre, mint a férfiakra:

  • A szaúdi nőket például egyfajta gondnokság alá helyezik. A fontosabb kérdésekben nem hozhatnak egyedül döntést, muszáj, hogy azt egy férfi is jóváhagyja. Ilyen döntésnek számít például az utazás, a házasság és az orvoslátogatás is.
  • Az országban élő nők szinte teljesen el kell hogy takarják magukat. Csak a kezük és a szemük látszódhat ki egy fátyol alól.
  • Szintén tilos a nők számára az autóvezetés. Ez ugyanis oda vezetne, hogy a nők gyakrabban hagyják el a házat, vagy mutassák meg arcukat. Ami azonban ennél is szörnyűbb lenne a férfiak szerint, hogy egy esetleges baleset során idegen férfiakkal kerülne a nő kapcsolatba.

A jövőre debütáló új tanács tagjai: Algéria, Comore-szigetek, Kongó, Ghána, Kenya, Irak, Japán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Türkmenisztán, Ecuador, Haiti és Nicaragua. 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?