KÜLFÖLD

Börtönben érzik magukat a strasbourgi karácsonyi vásár látogatói

45 katona, több száz rendőr és összesen több mint egymillió euró biztonsági kiadásokra. A strasbourgi karácsonyi vásárra látogatók arra panaszkodnak, hogy az ünnepi hangulat helyett úgy érzik magukat, mintha börtönben lennének.
  • Szerző: WM

A strasbourgi karácsonyi vásár vitathatatlanul Franciaország egyik legszebb vására. Évente több millióan látogatnak el oda, hogy a kivilágított téren egy forralt bor kíséretében hangolódjanak a szent ünnepre.

Az elmúlt években azonban valami megváltozott.

A 2015-ös francia terrorhullám és a 2016 decemberi berlini karácsonyi vásárt ért támadás óta szinte tapintható a feszültség. Az elmúlt két évben ráadásul a megszokottnál kisebb vásárt rendeztek, idén viszont már újra a régi méreteket öltötte a rendezvény. A vásár területére 45 katonát, több mint száz rendőrt vezényeltek, és további, 310 millió forintnak megfelelő eurót költöttek biztonságra a szervezők. Épp ezek miatt sokan már arra panaszkodnak, hogy ilyen körülmények között lehetetlenség átélni a karácsonyi ünnep hangulatát. Az ember inkább érzi magát egy börtönben, mintsem egy ünnepi vásáron.

Az embereket már a bejáratnál megmotozzák. A látogatóknak meg kell mutatniuk a táskájukat, és a fagyos idő ellenére még a dzsekijüket is szét kell nyitniuk. Az egyik autóval megközelíthető bejáratot egy hatalmas teherautó torlaszolja el, ezzel is védekezve az elmúlt években megismert új terrorista akciók ellen. Azoknak sem árt felkészülni, akik tömegközlekedési eszközzel próbálják megközelíteni a vásárt, mivel a villamos a közeli megállókban biztonsági okokra hivatkozva nem áll meg.

Ezeket az intézkedéseket végignézve lehetetlennek tűnik még csak megtippelni is, hogy mikor térhetnek vissza Nyugat-Európában a dolgok a normális kerékvágásba. 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?