KÜLFÖLD

Bizarr kísérlet: koronavírussal fertőzött tevék vérét használnák beteg emberek gyógyítására

Az egypúpú tevék véréből kivont antitestek emberek gyógyítására is alkalmasak lehetnek, mivel az Észak-Afrikában őshonos állat immúnis a koronavírussal szemben.

Arab tudósok elhalt Sars-Cov-2 koronavírussal fertőznek meg egypúpú tevéket annak reményében, hogy az állatok vérből kivont antitesteket később felhasználhatják válságos állapotban lévő Covid-beteg emberek gyógyítására – írja a szaúdi Al Arabiya News angol nyelvű kiadása.

Az Egyesült Arab Emírségek Központi Állatorvosi Kutatólaboratóriumának vezetője, Dr. Ulrich Wernery és csapata nemrég bizonyította, hogy az egypúpú tevék, azaz a dromedárok immunisak a koronavírussal szemben, mivel a szervezetükben nem találhatóak meg azok a vírusreceptorok, melyek segítségével a kórokozó képes bejutni a sejtjeikbe. Ennek ellenére az állat szervezete védekezik a vírussal szemben, és azonnal antitest-termelésbe kezd, amint felismeri a kórokozó jelenlétét.

A tudósok abban bíznak, hogy a dromedárok immunrendszere által legyártott ellenanyagok univerzálisak, és emberek gyógyításánál is bevethetőek.

„A koronavírus képes bejutni a tevék szervezetébe, de képtelen betegséget okozni, mivel a kórokozó nem tud kapcsolódni a nyálkahártya-sejtjeikhez az ehhez szükséges receptorok hiánya miatt. Ettől érdekes a mi kutatásunk. Az emberek mellet a nyércek, tigrisek, macskák, oroszlánok és a kutyák is megfertőződhetnek koronavírussal, és terjeszthetik is azt, de a tevék nem”

- fogalmazott Dr. Ulrich Wernery, aki azt is elárulta, hogy a kutatásuk még csak kísérleti fázisban van, tehát beletelik pár hónapba, mire eredményeket tudnak felmutatni.

Háziasított egypúpú tevék a sivatagban.

A járvány kirobbanása óta egyébként több állatfaj – például kutya, macska, majom, illetve nyérc – egyedeinek szervezetében mutatták már ki az új típusú koronavírust. Tavaly decemberben három hóleopárdnak lett pozitív a koronavírus-tesztje az amerikai Louisville-i állatkertben, valamint nyércek ezrei haltak meg Utah és Wisconsin prémfarmjain a koronavírus-járvány kitörését követő hetekben. Idén áprilisban pedig egy georgiai akváriumban találtak fertőzött vidrákat. Az ügy kivizsgálását követően a szakértők arra jutottak, hogy a vízi emlősök egy tünetmentes gondozótól kaphatták el a fertőzést, mivel ezek az állatok nincsenek közvetlen kapcsolatban a látogatókkal.

Közel egy hete pedig a glasgow-i egyetem tudósai találtak két olyan esetet, amikor emberek fertőzték meg a macskájukat az új koronavírussal. A szakértők szerint ezek elszigetelt események, és a háziállatok nem játszanak jelentős szerepet a covid-19 terjedésében. Sőt, az ő esetükben a fertőzés lefolyása a legtöbb esetben enyhe vagy tünetmentes.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?