KÜLFÖLD

Bíróság elé citálnák a korábbi dán migrációs minisztert, mert betartatta az országa törvényeit

Inger Støjberg egyetlen bűne, hogy megpróbált megálljt parancsolni a migránsok közötti gyerek- és kényszerházasságoknak.
címkék:

Bíróság elé állíthatják Inger Støjberg korább dán migrációs minisztert, amiért 2016 tavaszán az országba érkező illegális bevándorlók esetében elrendelte a kiskorú menyasszonyok szétválasztását az idősebb, felnőtt férjeiktől.

A 47 éves politikus, aki 2016 és 2019 között vezette a migrációs tárcát, azzal indokolta a szétválasztásra vonatkozó döntését, hogy Dániában tilos a gyerek- és kényszerházasság, ezért törvényes keretek között semmiképp sem maradhatnak együtt ezek a párok.

A 2016-ban alkalmazott miniszteri rendelet alapján 23 olyan párt választottak szét, ahol a kapcsolat egyik részvevője (minden esetben a női) gyermeknek minősült a dán törvények alapján.

A dán parlament alapvető jogokért felelős biztosa (ombudsman) később megállapította, hogy Støjberg rendelete jogellenes, mivel az nem tette lehetővé a hatóságok számára, hogy egyesével bírálják el az eseteket, vagy konzultáljanak az érintettekkel. Ez azt jelenti, hogy mindösszesen a szétválasztási eljárás menetében találtak kivetnivalót, az intézkedést mégis felfüggesztették.

2017-ben Støjbergnek parlamenti meghallgatásokkal kellett szembenéznie a rendelete miatt, de az üggyel kapcsolatban végül nem marasztalták el. Tavaly decemberben azonban kettő, magát jogvédőnek valló ügyvéd, Anne Birgitte Gammelfjord és Jon Lauritzen egy jelentést nyújtott be a dán parlamentnek (Folketing), melyben részletesen leírták, hogy milyen alapon lehetne mégis bíróság elé citálni a korábbi tárcavezető politikust – írja a Berlingske nevű dán hírlap internetes kiadása.

A dán parlament előtt lévő dokumentum szerint Støjberg 2016-os miniszteri rendelete sértette Dánia közigazgatási törvényeit, valamint a nemzetközi kötelezettségeket, például az emberi jogok európai egyezményét.

Ha a parlamenti képviselők többsége megszavazza a Støjbergget elmarasztaló dokumentumot, akkor a korábbi miniszter ügye bíróság elé kerül, ő pedig – a legrosszabb forgatókönyv esetén – börtönbüntetést is kaphat. Az üggyel kapcsolatos szavazást egyelőre nem tűzték napirendre a dán törvényhozásban, de vélhetően valamikor február közepén sor fog kerülni rá.

A bevándorlásellenes Dán Néppárt (DF) közölte, hogy ellenzik a volt miniszter felelősségre vonását. A kormányzó Szociáldemokraták, a Venstre és a Konzervatívok viszont egyelőre nem határoznak arról, hogyan fognak szavazni. (Ezeknél a pártoknál vélhetően a képviselőkre bízzák majd a döntést.)

Öt kisebb balliberális párt, köztük a Szociálliberális Párt, a Szocialista Néppárt és a Liberális Szövetség közölte, hogy megszavazzák a Støjbergget elmarasztaló dokumentumot.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?