KÜLFÖLD

Az oltások már jövő nyárra sokkal jobb helyzetet teremthetnek

A BioNTech gyógyszeripari vállalat vezetője szerint az új vakcinák már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek, jövő télre pedig teljesen visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, de ennek az a feltétele, hogy minél többen megkapják a koronavírus elleni oltást.
  • Szerző: Ripost

A BioNtech és a Pfizer gyógyszergyártó csoport e hónap elején bejelentette, hogy közösen kifejlesztett oltóanyaguk hatékonysága az eddigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékot.

Ugur Sahin professzor, a BioNtech társalapítója és vezérigazgatója a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai-közéleti magazinműsorának nyilatkozva elmondta: az oltóanyag már akkor is drámai mértékben csökkentené a koronavírus-járvány terjedését, ha 50 százalékos lenne a hatékonysága.
Hozzátette: a próbák során nem jelentkeztek olyan mellékhatások, amelyek miatt szüneteltetni kellett volna az oltóanyag tesztelését. Azok a vizsgálati alanyok, akik egyáltalán valamilyen kellemetlen hatást tapasztaltak, legfeljebb enyhe vagy mérsékelt fájdalmat éreztek néhány napig az oltás beadásának helyén, illetve szintén enyhe vagy mérsékelt, rövid ideig tartó hőemelkedésük volt.

Fotó: Pixabay

A BioNTech vezetője a vasárnapi BBC-műsorban elmondta, hogy a mostani tél „még kemény lesz”, az új vakcina ezen a télen még nem gyakorol jelentős hatást a fertőzési számokra.
Kijelentette: ha továbbra is minden jól megy, a vakcinát kifejlesztő két cég az idei év végén, a jövő év elején megkezdi az oltóanyag kiszállítását.
Sahin professzor szerint a cél az, hogy áprilisig több mint 300 millió adag vakcina kerüljön forgalomba, és ennek már lesz érezhető kezdeti hatása a járvány terjedésére.
A jövő nyár beköszöntéig viszont már komoly hatás várható, annál is inkább, mivel a nyár egyébként is segíti a járvány terjedésének megfékezését – mondta a BioNtech vezérigazgatója.
Hangsúlyozta: mindennél fontosabb, hogy a jövő őszi-téli időszak kezdetéig magas oltottsági arányt lehessen elérni.

Sahin professzor közölte: bízik abban, hogy ez megtörténik, különös tekintettel arra, hogy számos más vállalat is fejleszt oltóanyagokat.
Kijelentette: mindezek alapján jövő télre az élet visszatérhet a normális kerékvágásba.

Arra a kérdésre, hogy az oltás a beadás után mennyi ideig maradhat hatékony, a BioNtech vezetője azt mondta, hogy ennek megállapítására még vizsgálatokat kell folytatni.

Hozzátette azonban: az sem okozhat komoly gondot, ha időről időre, például évenként esetleg meg kell ismételni az oltást, de az is lehet, hogy csak két- vagy ötévente kell újraoltani a lakosságot.
Sahin professzor hangsúlyozta azt is, hogy nem tart valószínűnek olyan mértékű mutációt, amely drámai mértékben módosítaná a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 koronavírus szerkezetét.

Boris Johnson brit miniszterelnök legutóbbi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a brit kormány már 40 millió adagot megrendelt a Pfizer-BioNTech oltóanyagból.
Johnson szerint Nagy-Britannia ezzel a nemzetközi mezőny első vonalában lesz az egy főre jutó oltóanyag-mennyiséget tekintve, és ha a Pfizer-BioNTech vakcina az összes szigorú biztonsági ellenőrzésen túljut, a brit kormány az állami egészségügyi szolgálat (NHS) vezetésével elkezdi az oltóanyag országos terjesztését.
Részletek említése nélkül hozzátette, hogy a kormány további 300 millió adagot rendelt öt más, fejlesztés alatt álló vakcinából.

A koronavírus-járvány második hullámának közepén tartunk, és egyre jobban látszik az, hogy a vírus csak akkor győzhető le, amikor megérkezik a vakcina, és az emberek nagy része be is oltatja magát. Az első adagok akár már decemberben megérkezhetnek, akár több országból, több oltóanyag is, hiszen nem csupán egyetlen megoldás létezik. A kormány éppen ezért tárgyal több országgal is, így a Pfizer vakcinája mellett orosz, kínai és akár még izraeli vakcina is jöhet Magyarországra.

Az orosz vakcina fejlesztőinek köszönhető az ebola elleni oltóanyag is

Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja az M1-nek adott interjújában beszélt arról, hogy december végén, de legkésőbb január elején már biztosan elérhető lesz Magyarországon az Európai Unió által is támogatott oltóanyag, de más országokkal is tárgyalunk. Ugyan Magyarország a három legjobb ország között van, ha a kórházi ágyakat vesszük számításba, és a járvány a kormány intézkedéseivel kordában tartható, azonban végleges megoldást csak a hatásos oltóanyag hozhat.

A miniszterelnök is azt hangsúlyozta, hogy a vírus legyőzésében a vakcina lesz a kulcs, amivel első körben az orvosokat, ápolókat, a kórházi dolgozókat és más veszélyeztetett csoportokat oltanak be.

Kiderült az is, hogy decemberben a jelenlegi várakozások szerint 50-100 ezer adag vakcina érkezik, emellett viszont néhány héten belül más országok is szállíthatnak oltóanyagot. Ez azért is fontos, mert az Európai Unióból csak áprilisban érkezhet tömeges szállítmány, más helyről viszont már lehet, hogy korábban is megoldható.

Orbán Viktor a napokban a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, egyelőre komoly vita zajlik, hogy miként lehet a leghatásosabb módon hozzájutni a megfelelő mennyiségű oltóanyaghoz. A miniszterelnök kiemelte, hogy ezeket a kérdéseket mindenképp tisztázni kell, mielőtt bármilyen oltás elkezdődne, hiszen a cél a magyar emberek egészségének megvédése, így semmiképp nem használnak majd olyan oltóanyagot, amely nem megbízható és súlyos mellékhatásokat idézhet elő a felhasználókban. Vagyis minden elérhető oltóanyag biztonságos lesz.

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten közösségi oldalán tájékoztatta a magyarokat a legújabb fejleményekről, és kiemelte, hogy az orosz vakcina kapcsán (Szputnyik V) már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak. Ez azt jelenti, hogy decembertől kis mennyiségben, majd januártól már sokkal nagyobb mennyiségben is vásárolhat Magyarország belőle.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?