Létrehozva: 2021.04.29.

Bill Gates új trükkje: Genetikailag módosított szúnyogokat engednek szabadon a tudósok

Az Egyesült Államokban hamarosan mutáns szúnyogokkal avatkoznak be a természet rendjébe. A szakértők bizakodóak, a helyiek viszont aggódnak a lehetséges következmények miatt, mivel volt már arra példa, hogy kudarccal értek véget a hasonló kísérletek.

A héten több tízezer genetikailag módosított szúnyogot engednek szabadon a Florida déli részén található szigetvilág (Florida Keys) több pontján, hogy lecsökkentsék az emberek életét megkeserítő vérszívók populációjának számát, ezzel helyettesítve az eddigi vegyszeres, és nem túl hatékony szúnyogirtási próbálkozásokat – írja Miami Herald internetes kiadása.

A helyiek körében nagy port kavart projekt mögött a Florida Keys-i Szúnyogszabályozó Ügynökség (FKMCD), valamint egy brit biotechnológiai vállalat, az Oxitec áll, amely Bill és Melinda Gates családi alapítványának pénzügyi támogatását élvezi. A két szervezet közös tájékoztatása szerint a következő 12 hétben mintegy 144 ezer egyiptomi csípőszúnyogot (Aedes aegypti) engednek szabadon 6 helyszínről.

Az afrikai eredetű egyiptomi csípőszúnyog egy invazív faj Floridiában, ami a helyi moszkitópopulációnak mindösszesen az 4 százalékát teszi ki, de egy sor veszélyes fertőző betegséget terjeszt, többek között a sárga- és a dengue-láz kórokozóját, illetve a Zika-vírust; kutyák esetében pedig a szívférgességet (dirofilaria immitis) okozhat. Az elmúlt évtizedekben ezt a szúnyogfajt nagy erőkkel, főleg vegyszeres megoldásokkal irtották, amely egy sor környezeti szennyezéssel járt, viszont a faj egyáltalán nem tűnt el, sőt, bizonyos területeken túl is szaporodott. A helyi hatóságok éppen ezért néztek alternatív megoldások fele.

A napokban induló „mutánsszúnyog program” keretében csak és kizárólag olyan genetikailag módosított hímszúnyogokat engednek szabadon, melynek a nőnemű utódai még lárva korukban elpusztulnak. Így csak a hímek érik el a szaporodóképes kort, tovább terjesztve ezzel a halálos génváltozatot. Mivel a hímnemű szúnyog nem szív vért, képtelen betegségeket terjeszteni. A tudósok azzal számolnak, hogy ezzel a megoldással 95 százalékkal csökkenthető a kártevő populációjának száma 6-7 generáción belül.

Genetikailag módosított szúnyogok a Oxitec laborjában. (Forrás: Oxitec)

A tudósok nagy reményeket fűznek a programhoz, a helyiek egy jelentős része viszont foggal körömmel tiltakozik a „természet rendjét megborító kísérlet” ellen.

A 2002-ben alapított Oxitec azt állítja, hogy a terv támogatottsága kiemelkedően magas a Florida déli részén található szigetvilágban, és csak egy hangos kisebbség ellenzi azt. Ennek az állításnak azonban némiképp ellentmond az, hogy eddig majdnem félmillióan írtak alá egy petíciót a program ellen, ami egyébként már zöld lámpát kapott állami és szövetségi szinten, és áldását adta rá az amerikai környezetvédelmi hivatal is.

„Lehet, hogy nem vagyunk tudósok, de olvasunk. És amit az Oxitec mond, és amit más forrásokból olvasunk, az két teljesen különböző dolog„ - mondta egy helyi kisváros, Islamorada közgyűlésén Meagan Hull.

”Bűncselekménynek érzem, hogy az akaratunkon ellenére egy biológiai kísérlet részesei leszünk. Bűncselekmény, hogy a saját szúnyogirtó testületünk terrortámadást követ el ellenünk!„ – fogalmazott sarkosabban egy másik lakos.

Egy floridai nő tüntet a genetikailag módosított szúnyogok bevetése ellen. (Forrás: AP)

Az Oxicet egyébként már számtalan alkalommal vetetett be hasonló céllal genetikailag módosított szúnyogokat: Dél- és Közép-Amerikában csaknem 1 milliárd mutánsegyedet engedtek szabadon az elmúlt évtizedben. A populációcsökkentő kísérletek azonban nem minden esetben hozták azt az eredményt, amire a tudósok számítottak.

A kelet-brazíliai Bahia államban lévő Jacobina kisvárosban például 450 ezer mutáns szúnyogot engedtek szabadon 2013-ben a cég munkatársai. A program célja az volt, hogy visszaszorítsák a régióban a szúnyogok által terjesztett betegségeket, például a zikát és a dengue-lázat. A vérszívókat úgy ”programozták„, hogy életképtelen nőstényutódokat nemzenek. Ennek megfelelően eleinte drámai mértékben visszaesett a helyi szúnyogpopuláció mérete, de az indulás után másfél évvel elkezdett helyreállni rend, és az egyedszám mára teljesen visszaállt a térségben. Ennél azonban sokkal ijesztőbb, hogy az újonnan létrejött egyedek sokkal ellenállóbbak lettek a fizikai behatásokkal szemben, sőt, a vírushordozó képességük is jelentősen megnövekedett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

vg.hu

A Richter bevétele 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, meg is van az eredménye

ripost.hu

Kiderült Szoboszlai titka: rászokott a különleges piára

mandiner.hu

Magyarország egyik legismertebb médiaszemélyisége is kiáll Varga Judit mellett

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

Súlyos betegségéről beszélt a gyönyörű magyar műsorvezető: „Alig állok a lábamon és mindenem fáj”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

„Az életünk örökre megváltozott, amikor az egészséges gyermekünk megbotlott. Rettegtem, hogy meg fog halni”

KÜLFÖLD

Fitt volt és egészséges: az esküvője előtt hunyt el a fejfájástól szenvedő fiatal

KÜLFÖLD

Utcán estek egymásnak az aradi diákok: mentő sietett a helyszínre

KÜLFÖLD

Hihetetlen módon jelzett az agydaganatos édesanya szervezete