KÜLFÖLD

Biden soron kívül beoltatja koronavírus ellen a bebörtönzött terroristákat

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások szellemi atyja jó eséllyel előbb kapja meg a koronavírus elleni védőoltást, mint az amerikaiak 90 százaléka.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium (USDOD) több magas rangú tisztségviselője is megeresítette a Fox Newsnak, hogy a Pentagon felajánlja a koronavírus elleni védőoltás lehetőségét a guantánamói fogolytábor lakóinak jövő hét elején.

A New York Times értesülései szerint Clayton Trivett Jr. szövetségi ügyész már minden fogvatartott védőügyvédjének írt levelet a minisztériumi döntéssel kapcsolatban. Többek között értesítőt kapott Khalid Sheikh Mohammed, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások egyik szellemi atyjának jogi képviselője is. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor hétfőn 40 fogvatartott kaphatja meg önkéntes alapon a koronavírus elleni védőoltás első adagját a szigorúan őrzött katonai létesítményben.

A Guantánamóban állomásozó amerikai katonák oltása január 8-án kezdődött meg. Azt nem tudni, hogy a támaszponton hányan fertőződtek meg az új típusú koronavírussal. A világjárvány elején a katonaság két ottani esetről számolt be, majd a Védelmi Minisztérium leállította az egyes létesítményekre vonatkozó adatok nyilvánosságra hozatalát.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -Megelőzési Központja (CDC) pénteken arról adott hírt, hogy eddig 22 millió amerikai állampolgár kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Ez azt jelenti, hogy a Biden-adminisztráció előbb biztosít vakcinát a világ legveszélyesebb terroristáinak, mint az amerikaik 90 százalékának.

A Kuba dél-keleti részén található fogolytábor lakóinak immunizálása néhány nappal azután kezdődhet meg, hogy Joe Biden arra figyelmeztetett egy sajtótájékoztatón: „az amerikaiak többségének oltása hónapokba fog telni”. Hivatalba lépése után a 78 éves politikus azt a célt tűzte ki, hogy 100 millió adag vakcinát adnak be hivatalának első 100 napja alatt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?