KÜLFÖLD

Betörtek a hajó konyhájára a migránsok, majd késekkel tértek vissza a fedélzetre

A legnagyobb máltai napilap információi szerint, erőszakossá váltak a migránsok az egyik olyan hajón, amely már hetek óta vesztegelt Málta partjainál. A nemzetközi nyomás hatására a máltai kormány mégis úgy döntött, hogy partra szállhat a 425 illegális bevándorló.
  • Szerző: WM

Málta a koronavírus-járvány során úgy döntött, hogy a kikötőit nem biztonságos helyeknek nyilvánítja a tengeren érkező migránsok számára. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy a Málta partjainál veszteglő migránsoknak turistahajókat bérelt a kormány, ahol lényegében karanténba helyezték őket. Voltak olyan illegális bevándorlók, akik több mint 40 napot töltöttek a tengeren, arra várva, hogy valamelyik európai ország befogadja őket. Ez volt ugyanis Málta feltétele, hogy engedje partra szállni a türelmetlen migránsokat. Közben a Vallettai kormány közölte a sajtóval, hogy az egyik hajón feszült helyzet alakult ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Több hétig voltak a karanténhajón.
Fotó: Rene' Rossignaud / AP Photo

A Times of Malta nevű napilap közben arról írt, hogy a migránsok betörtek a hajó konyhájába, ahol késekkel és különböző éles tárgyakkal fegyverezték fel magukat. A bevándorlók félórás ultimátumot adtak, és közölték, hogy azt követően elrabolják a személyzetet. Ennek fényében és a nemzetközi nyomásnak köszönhetően Málta miniszterelnöke, Robert Abela úgy döntött, hogy engedélyezi a migránsok partra szállását. Időközben három európai uniós tagország jelezte, hogy részt vesz a menedékkérők szétosztásában. Portugália, Franciaország és Luxemburg úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt kirándulóhajókon karanténba helyezett 420 migránst befogadja.

Végül 420 migráns partra szállását engedélyezték.
Fotó: Rene' Rossignaud / AP Photo

Korábban több biztonság politikai elemző is felhívta a figyelmet arra, hogy az Afrikából útnak induló migránsok valódi személyazonosságát szinte lehetetlen ellenőrizni. Így könnyen lehet, hogy a Soros György által is finanszírozott nem állami szervezetek lényegében taxiként működtetett hajóinak fedélzetén komoly bűnözök érkeznek Európába.

A veszély valódiságára jó példa sajnos, hogy kínzás, embercsempészet, szexuális erőszak és gyilkosság miatt 20 év börtönbüntetésre ítéltek több olyan bevándorlót, akik tavaly érkeztek illegálisan Olaszországba a Sea-Watch 3 nevű civilhajón, amely a határozott tiltás ellenére kötött ki.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?