KÜLFÖLD

Betiltják a szájon át lélegeztetést az olasz strandokon

Olaszországban szépen lassan a újra megnyitnak a fürdők és a tengerparti strandok. Az olasz kormány azonban továbbra is az elővigyázatosságra helyezi a hangsúlyt, ezért például a szájon át lélegeztetést megtiltották a vízimentőknek.
  • Szerző: WM

Olaszország lassan kilábalni látszik a koronavírus-járványból, és egymást követően nyílnak meg országszerte az eddig zárva tartó helyek. Ide sorolhatóak a tengerparti strandok is, a kormány azonban csak szigorú szabályok mellett engedélyezi a strandolást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A partokon dolgozó vízimentőket érinti az egyik legszigorúbb és legmegdöbbentőbb szigorítás.

Nem lesz egyszerű az olasz vízimentők élete.
Fotó: Stefano Montesi – Corbis / Getty Images

Az új rendelet értelmében ugyanis nem alkalmazhatnak szájon át történő lélegeztetést, nehogy ezáltal is terjedjen a koronavírus. Az életmentőknek azt is előírták, hogy csak a legvégső esetbe ússzanak egy fuldoklóért, előbb próbáljanak meg például mentőövekkel vagy egyéb eszközökkel segíteni. Ha ez nem járna sikerrel, akkor a vízimentőnek magtól eltartva kell kihoznia a bajbajutottat a vízből, ezáltal is megakadályozva a közvetlen arckontaktust.


Az olasz közvélemény mérsékelt örömmel fogadta a szabályozásokat, mondván, hogy valóban a biztonság a legfontosabb, de talán az életmentők munkáját mégsem kellene szabályozni. A vízimentők ezzel szemben komoly és hangos kritikákat fogalmaztak meg. Marco Maielli például Marina di Castagneto Carducci nevű településen igazgatja az életmentő beavatkozásokat. Szerinte a legtöbb haláleset a strandokon a fulladás miatt következik be.

Teljesen abszurd döntések születtek. Ha nem tisztítjuk meg a légutakat, akkor felesleges újraindítani a szívet. Az első perc a döntő

– magyarázta Maielli.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?