KÜLFÖLD

Berlin lakosságának már több mint a harmada migrációs hátterű

Berlin egyre nemzetközibb! Ezzel a felütéssel számolt be a vezető berlini hírportál arról a statisztikai adatról, miszerint a német főváros lakosságának már 35 százaléka migrációs hátterű.
  • Szerző: WM

Migrációs hátterű lakosnak számít az, akiknek bejelentett lakcíme van egy adott városban, de ő maga vagy legalább az egyik szülője nem abban az országban született. Már 2009-ben is nagy feltűnést keltett az a statisztikai adat, miszerint a berliniek negyede külföldi gyökerekkel rendelkezik. Azóta azonban minden egyes évben egy százalékkal nőtt a migrációs hátterűek aránya.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció.
Fotó: Sean Gallup / Getty Images

Ha ez a jelenség így folytatódna, akkor az azt jelentené, hogy 15 év múlva a lakosság fele lenne legalább részben külföldi, 2085-re pedig már nem is lenne német őslakosa a metropolisznak.


A jelenlegi helyzet pontos számokra lebontva úgy néz ki, hogy a 3,77 millió lakóval rendelkező városban 1,32 millió ember rendelkezik külföldi felmenőkkel. A legtöbben egyébként török származásúak, őket követik az arab és az egykori Szovjetunió térségéből érkezők. A német fővárosban kerületenként változik a migrációs hátterű emberek eloszlása. A legnagyobb arányban (54 százalék) a Mitte nevű kerületben élnek, míg legkevesebben (17 százalék) Treptow-Köpenickben.

És ezeket olvastad már?