KÜLFÖLD

Berlin a családok helyett a migrációt támogatja

Soha nem került még annyiba a németeknek a migránsok támogatása, mint tavaly. 2018-ban alanyi jogon 1,3 millió forintot kapott minden migráns, ehhez jött még a lakhatási támogatás, integrációs tanfolyamok kiadása.
  • Szerző: RIPOST

A legnagyobb példányszámban eladott német Bild című napilap megszerezte azt a kormányzati jelentést, amelyből kiderül, hogy 2018-ban 7 500 milliárd (!) forintnak megfelelő euróba került a német adófizetők számára a migrációs válság következményeképpen felmerülő kiadások.

Csak összehasonlításként: ez Magyarország idei költségvetési kiadásainak egyharmadával egyenértékű, és csaknem négyszerese annak a pénznek, amit a magyar kormány inkább a családok támogatására költ.

A hivatalos adatok szerint Berlin csak a menekültstátussal rendelkező körülbelül egymillió bevándorló szociális juttatásaira több mint négymilliárd eurót (körülbelül 1300 milliárd forint) költött.

Vagyis egyenként négyezer eurót,

aktuális árfolyamon 1,304 millió forintot kapott alanyi jogon minden migráns.

A tartományok és a helyi önkormányzatok migrációs kiadásait ugyanakkor összesen hét és fél mil­liárd euróval (körülbelül 2400 milliárd forint) támogatták a szövetségi költségvetésből.

A migránsok lakhatására és regisztrációjára 1,6 milliárd euró (hozzávetőleg 521 milliárd forint); az integráció támogatására nagyjából kétmil­liárd eurót (652 milliárd forint) utaltak a tartományoknak integrációs célokra (például kurzusok), míg például a bevándorlók gyermekeinek ellátására további, hozzávetőlegesen egymilliárd euró (326 milliárd forint) ment el tavaly.

A Magyar Nemzet értékelés szerint mindez azért is érdekes, mert bár kevés szó esik róla, Németországban milliók fontolgatják, hogy elhagyják szülőhazájukat. Az elmúlt években végzett felmérések szerint ennek legfőbb oka, hogy a született németek közül sokan elégedetlenek anyagi helyzetükkel és úgy érzik, nem kapnak elég segítséget az államtól.

Ennek ellenére Berlin továbbra is inkább a migránsokra költene. Az idei évben integrációs programokra pél­dául 4,7 milliárd eurót (körülbelül 1500 milliárd forint) szán a szövetségi kormány.

A bevándorlásra fordított összeg ugyan 2020-tól várhatóan csökkenni fog, de Olaf Scholz szociáldemokrata pénzügyminiszter tervei szerint még akkor is évi 1,2 milliárd eurót (körülbelül 391 milliárd forint) költenének majd a célra, ami egy-egy migránsra vetítve nagyjából egymillió forintnak felel meg minden naptári évben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?