KÜLFÖLD

Bejelentette a tévé: meggyilkolták az ISIS vezetőjét

A szír állami tévé bejelentette, az ISIS vezetője egy légitámadásban életét vesztette.
  • Szerző: Ripost

A szíriai állami televízió állítja: egy légitámadásban meggyilkolták Abu Bakr al-Bagdadit. Azonban nem először keltik már a  terroristavezér halálhírét.

A szakértők a mostani jelentésekkel szemben is szkeptikusak, szerintük megint nem sikerült végezni a világ egyik legkeresettebb terroristájával, az ISIS vezérével. A sikertelenséget támasztja alá az is, hogy az Amaq, az ISIS hivatalos szóvivője se erősítette meg a híresztelést.

A mostani jelentések szerint Rakkában érte a halálos csapás, bár eddig úgy tudta a hírszerzés, hogy a vezér Moszul mellett bujkál.

Al-Bagdadi iraki származású korábbi Al-Kaida tag, aki megjárta a CIA iraki börtönét is. A teológusból lett katonai vezető Ibrahim kalifa néven az Iszlám Állam „államfője” is, 2010 óta vezeti a szervezetet és 2014-ben jelentette be az iszlám kalifátus megalakulását.

Az Iszlám Állam szervezeti felépítését tekintve két legfontosabb szerve az Al Imra és a Shura Tanács, az első al-Bagdadi, a helyettesei és a tanácsadói alkotta végrehajtó hatalom, a második pedig a kalifátus vallási ellenőrző szerve, és többek között a saría, azaz az iszlám törvénykezés elveinek betartásáért felel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?