Létrehozva: 2020.11.03.

Bécsi terrortámadás: 7 ember életéért még megfeszítve küzdenek az orvosok

A bécsi terrortámadás sérültjei közül heten vannak válságos állapotban.

A hétfő esti bécsi merénylet sebesültjei közül heten válságos állapotban vannak – közölte a Bécsi Egészségügyi Szövetség egyik szóvivője kedden.

A támadás tizenhét sebesültjét ápolják bécsi kórházakban. Többségük lőtt sebekkel került be, de vannak, akik vágott sebekkel – mondta el a szóvivő.

Tízen közepesen súlyos és könnyebb sebeket kaptak. A helyzet lelkileg is megterhelő, a kezeltek sokkos állapotban vannak – tette hozzá.

Fotó: AFP

A merényletben megsebesült rendőr állapota továbbra is stabil, de kritikus.

Hétfő este többen lövöldözni kezdtek a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén. A támadásban eddig négyen vesztették életüket és tizenheten megsebesültek. Az egyik merénylőt lelőtték.

A Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren azt írta: a lelőtt támadó Bécsben született és nevelkedett. A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség szerint nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.

Kurtin S.-t az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik. Bécs belvárosában házkutatások voltak, többeket letartóztattak. Ezer rendőrt mozgósítottak, és a hadsereg átvette a kulcsfontosságú bécsi objektumok védelmét.

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább egy elkövető teljesen automata gépfegyverrel – a támadásról készült felvételek alapján vélhetőleg Kalasnyikovval – rendelkezhetett. Ezt az osztrák törvények a harci fegyverek közé sorolják és tiltják a birtoklását. Az ilyen fegyverek alkalmasak sorozatlövésre, ugyanakkor különleges kiképzés kell ahhoz, hogy pontosan célba találjanak velük – írta az APA.

A kabinet a szabadság és a demokrácia elleni támadásnak nevezte a merényletet. Jelezte: minden rendelkezésére álló eszközzel meg fogja védeni alapértékeit, és nemzetközi partnereivel harcolni fog a terrorizmus és a szélsőségesség ellen.

Négyen haltak meg a támadásban

Hétfő este egy – vagy több – szélsőséges merénylő lövöldözni kezdett a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén.

Félárbócra eresztették a zászlókat az osztrák kancellári és az elnöki hivatal, valamint az összes minisztérium és középület előtt. Kedd délben egyperces néma csenddel emlékeznek az áldozatokra, és szerdán az iskolai oktatás is megemlékezéssel kezdődik.

– Az Osztrák Köztársaság a múltban, a jelenben és a jövőben is a sokszínűség, a párbeszéd és az egymás iránti kölcsönös tisztelet országa lesz – írta határozatában a kormány.

Támadás Európa összes lakosa ellen

A zsidó hitközség elrendelte az összes ausztriai zsinagóga ideiglenes bezárását. Emellett a bécsi kóser éttermek, boltok és zsidó iskolák sem nyitottak ki kedden – mondta el Erich Nuler, a válságstáb szóvivője.

A 2001-es népszámlálás adatai szerint 8140 zsidó él Ausztriában, 6988 Bécsben. Más becslések szerint számuk 15-20 ezer is lehet.

Szívünk és imáink az áldozatokkal és hozzátartozóikkal van – mondta Pinchas Goldschmidt, az európai rabbik konferenciájának elnöke, új egyházpolitikát követelve Európában.

Ez az arcátlan terrortámadás merénylet Európa összes lakosa, értékeink és életmódunk ellen – szögezte le Goldschmidt. Nem tűrhetjük tovább ezt a terrort, és meg kell védenünk magunkat a szélsőségesség minden formájától – emelte ki.

Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi zsidó hitközség vezetője azt mondta: a támadásról készült felvételek durvaságról és az emberi élet elképzelhetetlen mértékű semmibevételéről tanúskodtak. Knobloch aláhúzta: a demokrácia nem maradhat fegyvertelen ellenségeivel szemben.

Csak a csendes ima marad

Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek hangsúlyozta: nem szabad gyűlölettel válaszolni a történtekre, mert az további gyűlöletet szít.

Az evangélikus egyház ausztriai képviselőjét is megrendítették az események.

Amikor a szavak csődöt mondanak, csak a csendes ima marad – írta a közösségi médiában Michael Chalupka püspök. A bécsiek összetartását nem törheti meg a terror – fűzte hozzá.

Az osztrák ortodox egyház is elítélte a terrortámadást. Arsenios Kardamakis metropolita mélységes megrendülésének adott hangot, és az összefogás szükségességét hangsúlyozta. Hozzátette: imádkozik az áldozatokért és a rendőrökért.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Mihály elmondta, hogy mi okozza a magas üzemanyagárakat

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

hirtv.hu

Vezércikk - Magyar Péter válaszokat ígér, de csak kérdéseket szül + videó

ripost.hu

A verseny előtt kapott szívrohamot a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

mandiner.hu

Németországban felismerték: hatalmasat tévedtek a magyarokkal kapcsolatban

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Botrány, amit egy vásárló csinált a Lidl-ben: sokkot kapott egy édesanya

KÜLFÖLD

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: egymást átölelve halt meg az 5 és 8 éves testvérpár

KÜLFÖLD

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

KÜLFÖLD

Lövések verték fel az éjszaka csendjét, szülei előtt hunyt el egy fiatal nő