KÜLFÖLD

Bécsi merénylet: Őrizetbe vettek Linzben egy férfit a hétfői támadás kapcsán

Az iszlamista férfit házából vezették ki, egyelőre nem tudni kapcsolatban állt-e a támadóval.
  • Szerző: Ripost

Az osztrák rendőrség őrizetbe vett egy férfit Linzben a hétfői bécsi merénylet után – jelentette kedden az ORF osztrák közszolgálati televízió.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A férfit, akiről azt közölték, hogy iszlamista, egy házból vezették ki bilincsben állig felfegyverezett rendőrök – jelentette az ORF osztrák közszolgálati adó, amely hozzátette: egyelőre nem tudni, hogy a férfi kapcsolatban állt-e az osztrák fővárosban elkövetett fegyveres támadással.

Bécs, 2020. november 3.
Gépfegyveres rendõrök járõröznek Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután elõzõ este egy – vagy több- merénylõ lövöldözött a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében. A támadásban eddig négyen vesztették életüket, és tizenheten megsebesültek. A rendõrök lelõtték a terrortámadás egyik elkövetõjét, az albán gyökerekkel rendelkezõ, Bécsben született, húszéves Kujtim Fejzulait, aki az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgársággal is rendelkezett.
MTI/AP/Ronald Zak

Felső-Ausztria kormányzója és az országos rendőrfőkapitány is megerősítette az őrizetbe vételt.

Thomas Stelzer kormányzó keddi linzi sajtóértekezletén közölte, hogy egy embert őrizetbe vettek, akinél házkutatást is tartottak.

Az őrizetbe vételt a Cobra rendőrségi kommandó hajtotta végre „különösebb felhajtás nélkül” a bécsi ügyészség utasítására – közölte Andreas Pilsl országos rendőrfőkapitány. Tartanak a kihallgatások – tette hozzá.

Az osztrák belügyminisztérium szerint semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben. A 20 éves merénylő, akivel a rendőrség kilenc perc alatt végzett, négy polgári személyt ölt meg, 22 másikat megsebesített – közölte Karl Nehammer.

A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc házkutatást hajtott végre. Ausztriában a legmagasabb fokú terrorkészültséget léptették életbe.

A civilizáció és a barbárság küzdelmének vagyunk szemtanúi – hangsúlyozta a bécsi terrortámadásra reagáló beszédében Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden. Kurz óva intett a társadalmi szakadástól. A kancellár szerint a történtek nem a keresztények és a muszlimok vagy Ausztria és a migránsok összeütközéséről szólnak. Sokkal inkább azok között zajlik küzdelem, akik hisznek a békében és akik háborút akarnak – vélekedett.

Megjegyezte: a vallás és a származás nem indokolhatja a gyűlöletet. Kurz hozzátette: az ellenség az iszlamista szélsőségesség, nem a muszlimok.Sohasem felejtjük el a tegnap este áldozatait, és közösen megvédjük alapértékeinket – szögezte le a kancellár, hozzátéve, hogy egy idősebb férfi, egy idősebb nő, egy fiatal férfi és egy pincérnő halt meg a terrortámadásban.„Nem hagyjuk, hogy a terroristák megfélemlítsenek minket” – mondta. „Nem engedünk teret ennek a gyűlöletnek.”
Ha olyan szerencsések vagyunk is, hogy egy alapvetően biztonságos országban élünk, tudnunk kell, hogy a világ sajnos nem biztonságos- mondta.

A merényletet olyanok követték el, akik gyűlölik életvitelünket és alapértékeinket – vélekedett.
Egyúttal megígérte, hogy felelősségre vonják a támadás elkövetőit és kitervelőit.Ahogy arról az Origo is beszámolt, hétfő este többen lövöldözni kezdtek a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén.
A TÁMADÁSBAN EDDIG NÉGYEN HALTAK MEG, ÉS TIZENHETEN MEGSEBESÜLTEK. AZ EGYIK MERÉNYLŐT LELŐTTÉK.A Falter című osztrák hetilap információi alapján a lelőtt terrorista Bécsben született és nevelkedett.
A 20 ÉVES KURTIN S. ALBÁN MIGRÁNCIÓS HÁTTÉRREL RENDELKEZETT, DE SZÜLEI EREDETILEG ÉSZAK-MACEDÓNIÁBÓL SZÁRMAZNAK. A FÉRFI KORÁBBAN CSATLAKOZNI AKART AZ ISZLÁM ÁLLAMHOZ.A rendőrség szerint nem ő tervelhette ki a merényletet.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?