Létrehozva: 2020.11.13.

Bécsi merénylet: már 21 gyanúsított van

Eddig hatvan embert hallgattak ki tanúként.

Huszonegyre nőtt a bécsi merénylethez köthető gyanúsítottak száma – mondta el Nina Bussek osztrák ügyészségi szóvivő pénteken.

A 16 és 28 év közötti férfi gyanúsítottak nem vettek részt közvetlenül a lövöldözésben – szögezte le Michael Lohnegger rendőrségi nyomozó egy bécsi sajtótájékoztatón. Hozzátette: bizonyos, hogy Kujtim Fejzulai egyedül követte el a támadást. Eddig hatvan embert hallgattak ki tanúként, húsz helyszínen tartottak házkutatást, és egyelőre semmi sem utal arra, hogy rajta kívül más is részt vett volna a merényletben – hangsúlyozta Lohnegger.

Koszorút hoz három ember a Bécs belvárosában elkövetett merénylet helyszínére 2020. november 4-én, ahol két nappal korábban egy albán származású iszlamista férfi egy bécsi zsinagógánál lövöldözött és négy embert megölt, huszonkettőt pedig megsebesített
(Fotó: MTI / EPA / Christian Bruna)

Ugyanakkor a hatóságok azt feltételezik, hogy a többiek valamilyen formában hozzájárultak a bűncselekmény előkészítéséhez, vagy tudtak arról – mutatott rá Bussek. Emellett terrorcsoportban és bűnszövetkezetben való részvétellel is gyanúsítják őket. A szóban forgó férfiak közül tízet vettek őrizetbe.

Lohnegger elmondta: a rendőrség továbbra is vizsgálja, hogy jutottak be a merénylő által használt fegyverek – köztük egy automata gépkarabély – Ausztriába, és hogyan jutott el a támadó otthonából Bécs belvárosába. Az bizonyos, hogy nem használt tömegközlekedési eszközöket. Az osztrák nyomozókon nagy a nyomás amiatt, hogy kiderült: a merénylet elkövetője német és svájci iszlamistákkal találkozott júliusban Bécsben.

Az észak-macedóniai albán családból származó osztrák Kujtim Fejzulai november 2-án négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A férfit a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadó büntetett előéletű volt, azért került börtönbe, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

24 órás rendőri védelmet kapott Karl Nehammer osztrák belügyminiszter és családja, miután a tárcavezető politikus több halálos fenyegetést is kapott iszlám radikálisoktól a közösségi médián keresztül - írja Kronen Zeitung internetes kiadása.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa azután kapta a fenyegetőző üzeneteket, hogy az osztrák hatóságok rajtaütést hajtottak végre Ausztria-szerte múlt héten a Muszlim Testvériség iszlamista csoport és a Hamász palesztin mozgalom támogatóinak körében. A négy tartományban végrehajtott műveletben 60 helyszínt kutattak át és 70 gyanúsítottat ellenőriztek. A hatóságok közlése szerint a rajtaütések nem álltak összefüggésben a november másodikai bécsi iszlamista terrortámadással, mely során 4 ártatlan ember életét oltotta ki az albán és észak-macedón gyökerekkel rendelkező Kujtim Fejzulai, akit a rendőrök lőttek agyon.

Karl Nehammer egy újságírói kérdésre azt mondta, hogy fenyegetések nem jelentettek számára újdonságot, mivel a múltban számtalan alkalommal kapott már hasonló üzeneteket, de a családtagjai kiirtásával fenyegetőző levelek még őt is sokkolták. A politikust és családját az osztrák szövetségi belügyminisztérium rendőri taktikai egysége, az EKO Cobra kommandósai védik.

Az osztrák kormány egyébként szerdán bejelentette, hogy egy nagyszabású terrorellenes törvénycsomagot fog beterjeszteni a parlament elé, melytől a jövőbeni terrortámadások megakadályozását várják. Többek között bevezetnék a preventív jellegű fogva tartást a terrorizmussal megvádolt személyek esetében, akik nem adják fel szélsőséges nézeteiket. A törvénycsomag emeltet lehetőséget biztosítana a jövőben a belügyi tárcának arra, hogy megvonja a terrorista bűncselekmények miatt elítéltek személyek osztrák állampolgárságát.

Sebastian Kurz egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az intézkedéscsomag nem az országban élő mintegy 700 ezer muszlim ellen irányul, hanem csak a szélsőségesek ellen. Werner Kogler alkancellár pedig rámutatott, hogy a tervezett új törvények a „terror minden formájára” vonatkoznak, ide értve a neonácikat is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, hogy Milák Kristóf tényleg Ausztráliában készült-e a visszatérésre

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

magyarnemzet.hu

Telitalálat! Pár órával a Magyar Nemzet cikke után Magyar Péterék eltüntették a honlapjukról a datadatos szálat

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

vg.hu

Budán 315 ezer, Kisteleken 173 ezer forint az öregségi nyugdíj átlaga – térképen az országos rangsor

origo.hu

Brutálisan kiraboltak több luxusüzletet BudapestenBrutálisan kiraboltak több luxusüzletet Budapesten

mindmegette.hu

Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Kegyetlen döntést kellett meghoznia a kismamának: a saját élete vagy születendő gyermeke a fontosabb?

KÜLFÖLD

Drámai dolog történt a vonaton: sikoltozva kért segítséget gyermekéhez az anya

KÜLFÖLD

Los Angeles polgármestere: a gazdagok fizessék a hajléktalanok lakhatását

KÜLFÖLD

Oroszországban élhet az OBI tulajdonosa, aki 6 éve tűnt el rejtélyes körülmények között